Χοληστερίνη: Γιατί πρέπει να την ελέγχω

Χοληστερίνη: Γιατί πρέπει να την ελέγχω

Στην εποχή που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε εξετάσεις για να έχουμε μια εικόνα για την χοληστερίνη, καθώς η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και η κληρονομικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.  Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιθανό να στενέψουν σταδιακά ακόμα και να φράξουν. Αυτή η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να γίνει πολύ αργά. Καθώς στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται. Όταν η ροή του αίματος μειώνεται, προκαλείται καρδιακός πόνος που λέγεται στηθάγχη. Όταν η ροή προς τη καρδιά εμποδιστεί σε σημαντικό βαθμό ή σταματήσει εντελώς, μπορεί να επακολουθήσει καρδιακή προσβολή.

Στην Ελλάδα τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι συχνό φαινόμενο. Σύμφωνα με  έρευνα το 44% των Ελλήνων έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης  και 1 στους 2 δεν το γνωρίζει. Γενικότερα υπάρχουν κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις όσον αφορά το “προφίλ” του ατόμου που έχει χοληστερίνη. Συγκεκριμένα, 4 στους 5 πιστεύουν πως υψηλή χοληστερίνη έχουν οι υπέρβαροι ή όσοι έχουν κάποια παραπανίσια κιλά. Επίσης, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα ηλικιωμένα άτομα και όσοι κάνουν καθιστική ζωή αποφεύγοντας κάποια αθλητική δραστηριότητα. Συχνά μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι η παρουσία υψηλής χοληστερίνης συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η υψηλή χοληστερίνη είμαι μια βουβή «αόρατη» απειλή που δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και μάλιστα μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρούς, αδύνατους και αθλητικούς ανθρώπους.

Επομένως, κρίνεται απαραίτητο να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή , η οποία θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η συμβολή του διατροφολόγου είναι σημαντική για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.