Χοληστερόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χοληστερόλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται κυρίως στο συκώτι. Τη λαμβάνουμε, όμως, και μέσω της διατροφής μας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να σχηματίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και τις ορμόνες. Η χοληστερόλη δε διαλύεται στο αίμα και συνεπώς, μεταφέρεται στο αίμα από ειδικούς «μεταφορείς». Οι δυο κύριοι τύποι μεταφορέων λέγονται LDL και  HDL χοληστερόλη.

Η LDLΧοληστερόλη («κακή χοληστερόλη») μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα. Τα κύτταρα παίρνουν τη χοληστερόλη που χρειάζονται , ενώ η περιττή χοληστερόλη παραμένει στο αίμα. Έτσι, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Από την άλλη,  η HDL Χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη)  παίρνει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς και την επαναφέρει στο συκώτι, όπου αποβάλλεται. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης χαρακτηρίζεται «καλός» γιατί συμβάλλει θετικά της καρδιάς.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Καθώς η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης,  κάπνισμα, η παχυσαρκία  και η κληρονομικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιθανό να στενέψουν σταδιακά ακόμα και να φράξουν. Αυτή η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να γίνει πολύ αργά. Καθώς στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται. Όταν η ροή του αίματος μειώνεται, προκαλείται καρδιακός πόνος που λέγεται στηθάγχη. Όταν η ροή προς την καρδιά εμποδιστεί σε σημαντικό βαθμό ή σταματήσει εντελώς, μπορεί να επακολουθήσει καρδιακή προσβολή.

Δυστυχώς, 44% των Ελλήνων έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και δυστυχώς 1 στους 2 δεν το γνωρίζει. Επειδή συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος να μάθετε αν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι να ζητήσετε από το γιατρό σας να κάνετε συχνά εξετάσεις χοληστερόλης.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.