Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που κάθε ευαίσθητος οργανισμός δοκιμάζεται, πόσο μάλλον μια έγκυος! Οι διατροφικές συστάσεις για τις εγκυμονούσες δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, συστήνεται όμως ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο, το οποίο να αποτελείται από ελαφριά, δροσερά γεύματα και σνακ και φτωχό σε λιπαρά για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Παρακάτω εστιάζουμε σε συμπτώματα που εμφανίζουν οι μέλλουσες μητέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας διατροφικά tips ώστε να μετριαστούν όσο γίνεται.

Αφυδάτωση:  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, προκαλούνται εφίδρωση και αυξημένη απώλεια υγρών. Για το λόγο αυτό συνιστάται η λήψη άφθονων μη σακχαρούχων και μη αλκοολούχων υγρών, σε ποσότητα 6-8 ποτηριών, με προτίμηση στο νερό, ώστε να συμπληρωθεί το ισοζύγιο των υγρών που αποβάλλονται καθημερινά. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι συνήθως ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλοι, μυϊκές κράμπες και αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Σημαντική συμβουλή, εάν είστε σε μέρος που δε έχετε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού, καλό είναι να μην καταναλώσετε νερό από τη βρύση ή από κάποια πηγή ή πηγάδι. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό, για να αποφύγετε τυχόν στομαχικές διαταραχές. Μην ξεχνάτε ότι νερό περιέχουν και τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, επομένως είναι σημαντικό να τα έχετε καθημερινά στη διατροφή σας, είτε ως ενδιάμεσα σνακ, είτε ως συνοδευτικά των γευμάτων, είτε ακόμα και ως κύριο γεύμα.

Μυϊκές κράμπες: Προσοχή χρειάζεται και στην υπερβολική λήψη υγρών που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα λόγω τυχόν αραίωσης των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας και κατά συνέπεια μυική κόπωση και κράμπες. Στοχεύετε σε 6-8 ποτήρια υγρών καθημερινά, τα οποία να τα καταναλώνετε σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένες. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των μυϊκών κραμπών παίζει και η σωστή διατροφή. Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές που βοηθούν στην αποφυγή τους, όπως τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες, τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και το γιαούρτι.

Οιδήματα στα άκρα: Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης που ενισχύεται ως φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το φυσιολογικό οίδημα (πρήξιμο) που δημιουργείται λόγω της κατακράτησης υγρών στους ιστούς. Εμφανίζεται κυρίως στα πόδια και τους αστραγάλους και λιγότερο στα χέρια και τα δάχτυλα των χεριών. Για να ελαττώσετε το πρήξιμο των ποδιών, αποφύγετε την ορθοστασία, αυξήστε την κατανάλωση υγρών και περιορίστε το αλάτι στη διατροφή, αλλά μη το αποκλείσετε εντελώς. Το αλάτι περιέχει το πολύ απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου ιώδιο. Καλό είναι να φοράτε άνετα παπούτσια, ή δυνατόν και μισό νούμερο μεγαλύτερο. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι εξίσου άνετα ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη μέση. Αν νιώθετε κούραση, απλώστε τα πόδια ελαφρώς ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

Ναυτίες: Οι ναυτίες αποτελούν ένα σύνηθες σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους, είτε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, είτε καθ’ όλη την εγκυμοσύνη τους. Για να ανακουφιστείτε από τις ναυτίες φροντίστε να τρώτε μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντί για λίγα μεγάλα και αποφύγετε τροφές με πολλά ζωικά λιπαρά, έντονα αρώματα ή μυρωδικά.

Κολπίτιδες: Η περίοδος της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών που δημιουργούνται και της αλλαγής του pH του κόλπου ευνοεί την ανάπτυξη κολπίτιδας, κυρίως αυτής που οφείλεται σε μύκητες. Εκτός από τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το να αλλάζετε άμεσα το βρεγμένο μαγιό με στεγνό, να χρησιμοποιείτε στεγνή, καθαρή πετσέτα και μην ερχόσαστε σε άμεση επαφή με την ξαπλώστρα ή την άμμο, βοηθητικό θα ήταν να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με προϊόντα γάλακτος που περιέχουν φυσικούς γαλακτοβάκιλλους που παρέχουν θεραπευτικές ικανότητες ως προβιοτικά προλαμβάνοντας κολπίτιδες.

Τροφικές δηλητηριάσεις: Αν και όλες οι ομάδες του πληθυσμού επιβάλλεται να δίνουν προσοχή σε αυτές, για εσάς τις εγκυμονούσες συντρέχουν σοβαρότεροι λόγοι καθώς μπορεί να απειληθεί η υγεία του εμβρύου. Μην αφήνετε, λοιπόν, φαγητά εκτός ψυγείου. Εξαιτίας της ζέστης οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Αυτό παρουσιάζεται συχνά σε τροφές που περιέχουν αυγά και γαλακτοκομικά. Επίσης, οι μύγες που πετούν ανεξέλεγκτα στο ζεστό καλοκαιρινό αέρα είναι μεταφορείς μικροβίων, που πολύ εύκολα εναποθέτουν σε εκτεθειμένα φαγητά.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bonnie S.Worthington-Roberts, Sue Rodwell Williams, Nutrition Throughout the Life Cycle,3rd Edition,1996(σελ.93-157)

Hofmeyr GJ1, Gülmezoglu AM., Maternal hydration for increasing amniotic fluid volume in oligohydramnios and normal amniotic fluid volume., Cochrane Database Syst Rev. 2002;(1):CD000134.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.