Ελαιόλαδο και Διαβήτης

Ελαιόλαδο και Διαβήτης

Τι είναι ο διαβήτης;
Ο διαβήτης είναι μία συνηθισμένη πάθηση κατά την οποία η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλή. Αυτό συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγει δε λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη της οποίας η βασική λειτουργία είναι η μετατροπή του σακχάρου που προσλαμβάνεται από την τροφή σε ενέργεια.

Ο ρόλος του ελαιολάδου στην πρόληψη του διαβήτη
Η εμφάνιση του διαβήτη συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, καθώς η δεύτερη οδηγεί πολύ συχνά σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, για να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσου θα πρέπει πρωταρχικά να ρυθμιστεί η διατροφή μας.

Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όπως είναι η μεσογειακή, μπορεί να συμβάλλει στην παρεμπόδιση εμφάνισης του διαβήτη, μέσω της μείωσης των επιπέδων γλυκόζης, LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Λόγω της συγκεκριμένης επίδρασης που φαίνεται πως έχει το ελαιόλαδο στη χοληστερόλη, έχει συνδεθεί και με την πρόληψη και αποφυγή ασθενειών που συχνά εμφανίζουν οι διαβητικοί, όπως αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ορισμένες έρευνες συνδέουν τη βιταμίνη Ε, η οποία περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο ελαιόλαδο, με τη βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης και τη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου του αίματος. Επίσης, η βιταμίνη Ε, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης σχετίζεται και με την προάσπιση του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι βλαβερός παράγοντας για τους διαβητικούς.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν και το κυριότερο συστατικό του ελαιολάδου, συνδέονται επίσης με τη βελτίωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα, τον έλεγχο του βάρους αλλά και την ελάττωση του σακχάρου του αίματος.

Επίσης το ελαιόλαδο φαίνεται μέσα από έρευνες ότι σχετίζεται και με την παραγωγή οστεοκαλσίνης από τον οργανισμό, μίας πρωτεΐνης η οποία ευνοεί τη σύνθεση και έκκριση της ινσουλίνης.

Οι έρευνες πάνω σε αυτά τα ζητήματα συνεχίζονται και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα δεδομένα.

Μερικές συμβουλές για τη ρύθμιση του διαβήτη: τα «Όχι» και τα «Ναι»:

Όχι:

  • Ζάχαρη. Μειώστε όσο το δυνατό την κατανάλωση ζάχαρης, αντικαθιστώντας τη με άλλες γλυκαντικές ουσίες
  • Αλάτι. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού
  • Κορεσμένα λιπαρά (πχ ζωικά). Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και άπαχο κρέας.
  • Αλκοόλ. Προσπαθήσετε να πίνετε όσο το δυνατό λιγότερο αλκοόλ.
  • Κάπνισμα. Προσπαθήστε να το ελαττώσετε ή ακόμα και να το κόψετε.

Ναι:

  • Άμυλο. Επιλέγετε τακτικά γεύματα βασισμένα σε αμυλούχες τροφές όπως ζυμαρικά, σιτηρά, ψωμί, ρύζι, πατάτες και δημητριακά, προτιμώντας τα ολικής άλεσης.
  • Ελαιόλαδο. Βάλτε το ελαιόλαδο για τη διατροφή σας, ως το κύριο έλαιο και αντικαταστήστε τα ζωικά λιπαρά (πχ αγελαδινό/πρόβειο βούτυρο) με φυτικά λιπαρά (όπως οι soft μαργαρίνες)
  • Λιπαρά ψάρια (πχ σολομός, τόνος, σαρδέλα). Είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
  • Καθημερινή άσκηση. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Πηγή: http://www.foodbites.eu/j15/el/diatrofi/ygeia/diavitis/1899 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.