Ελαιόλαδο και εγκεφαλική λειτουργία

Ελαιόλαδο και εγκεφαλική λειτουργία

Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο φαίνεται πως θα μπορούσε  να συμβάλλει στην παρεμπόδιση  εκδήλωσης νοητικών δυσλειτουργιών  σε υγιείς ανθρώπους της 3ς ηλικίας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της Νοτίου Ιταλίας συσχέτισε την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου, με την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Το πώς επιτυγχάνεται αυτό δεν είναι σαφές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως τα μονοακόρεστα λιπαρά  του ελαιολάδου βοηθούν στη διατήρηση της δομής των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων.

Επίσης η βιταμίνη Ε, που περιέχεται σε αφθονία στο ελαιόλαδο, έχει συσχετιστεί με την προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης

Η ελαιοκανθάλη, μία φαινολική αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο εξαιρετικά  παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται πως συμβάλλει επίσης στην προάσπιση του οργανισμού από τη νόσο    του Alzheimer. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical  Neuroscience ανέφερε πως η ελαιοκανθάλη αποτρέπει την είσοδο ορισμένων πρωτεϊνών που προκαλούν νοσήματα στον εγκέφαλο.

Άλλωστε, τα διεθνή στοιχεία δείχνουν πως στις μεσογειακές χώρες, που η διατροφή είναι παραδοσιακά πλούσια σε ελαιόλαδο, είναι σπανιότερη η εμφάνιση του Alzheimer, μίας σοβαρής νευροεκφυλιστικής ασθένειας που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγή: http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/97-olive-oil-and-ageing

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.