Ελαιόλαδο Το Ευεργετικό

Ελαιόλαδο Το Ευεργετικό

Κατά την αρχαιότητα, ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Χρυσό Υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”. Στις μέρες μας, το ελαιόλαδο παραμένει ευεργετικό για την υγεία μας, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής που αποδεδειγμένα με μελέτες, βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων και τη μακροζωία.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό προστιθέμενο λιπίδιο στη μεσογειακή διατροφή, δίνοντας 9 θερμίδες (Kcal) ανά γραμμάριο και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως, βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) και φαινόλες. Οι φαινόλες που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο, αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιοξειδωτική ικανότητα του αμυντικού μας συστήματος . Οι κυριότερες φαινόλες των ελιών και του παρθένου ελαιολάδου είναι οι μη πολικές  ελευρωπαΐνη, λιγκστροζίδιο και οι αγλυκόνες τους και οι πολικές υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.  Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν αντικαρκινική δράση, μέσω της παρεμπόδισης του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου του οξειδωτικού στρες. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται είτε κατά την διάρκεια διαφόρων βιολογικών ενεργειών, είτε είναι ενδιάμεσα προϊόντα αντιδράσεων, τα οποία προέρχονται είτε από το περιβάλλον (π.χ. κάπνισμα, περιβαλλοντική μόλυνση). Τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα δεδομένο επίπεδο, γιατί αλλιώς μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Επομένως, το ελαιόλαδο, λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, με συνετή χρήση είναι ευεργετικό για την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πηγή: http://www.altis.com.gr/article/163/elaiolado-euergetiko

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.