Γιατί νιώθεις συνέχεια κούραση;

Γιατί νιώθεις συνέχεια κούραση;

Νιώθεις ότι κουράζεσαι γρήγορα ή εύκολα ; Δραστηριότητες που παλιά έκανες με όρεξη τώρα σου φαίνονται εξαντλητικές ; Μήπως η κόπωση είναι πλέον συχνό στοιχείο της καθημερινότητας σου ;

Οι λόγοι που μπορεί να συντελούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι πολλοί και ποικίλοι και προέρχονται από πράγματα που ίσως δύσκολα φανταζόμαστε.

 

Αποφυγή πρωινού

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας στις καθημερινές του λειτουργίες χρειάζεται ενέργεια. Και τι μπορεί να σου δώσει περισσότερη ώθηση από ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό; Για αυτό μία διατροφή που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και λαχανικά δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό πρόγραμμα.

 

Έντονο στρες

Η ορμόνη του στρες ή κορτιζόλη όπως αλλιώς ονομάζεται, τείνει να είναι αυξημένη το πρωί και μειώνεται καθώς οι ώρες περνούν, βοηθώντας μας με τον τρόπο αυτό να ανταπεξέλθουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν αυτή τη φυσιολογική διεργασία και ένας από αυτούς είναι το χρόνιο στρες. Σε μία τέτοια περίπτωση, το μακροχρόνιο στρες εξαντλεί τα αποθέματα της κορτιζόλης σε σημείο όπου το άτομο καταλήγει να νιώθει έντονη κόπωση από το πρωί.

 

Αφυδάτωση

Η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ένας ακόμα παράγοντας που δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν ότι προκαλεί το αίσθημα κούρασης που νιώθει. Η αφυδάτωση ρίχνει την πίεση και μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί εξάντληση. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό, αλλά να τρώτε και φρούτα & λαχανικά!

Αποχή από τη γυμναστική

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγεί στο αίσθημα της κόπωσης είναι ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την άσκηση , ακριβώς επειδή αισθάνονται κουρασμένοι. Αν προσπαθούμε να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, είναι σίγουρο πως θα έχουμε περισσότερη ενέργεια καθώς η άσκηση εκτός του ότι αυξάνει την αδρεναλίνη εμπλουτίζει με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό.

Κατανάλωση junkfood

Οι απότομες μεταβολές της ποσότητας ζαχάρου στο αίμα είναι υπεύθυνες για αισθήματα κόπωσης και εξάντλησης. Τέτοιες μεταβολές παρατηρούνται κυρίως , μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες όπως τα junkfood. Η ελάττωση τους επομένως, είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για τόνωση της ενέργειας του οργανισμού.

Αν και η συνεχόμενη κόπωση προκαλεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, οι παράγοντες που την προκαλούν είναι ποικίλοι και συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμοι.

Παρόλα αυτά αν η κούραση επιμένει( για περισσότερο από 6 μήνες), δεν υποχωρεί και δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία, μπορεί να οφείλεται στο ‘σύνδρομο χρόνιας κόπωσης’ οπότε και συνιστάται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.