Γιατί το ελαιόλαδο ωφελεί την υγεία μας;

Γιατί το ελαιόλαδο ωφελεί την υγεία μας;

Το ελαιόλαδο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα έλαια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς  του  σε μονοακόρεστα λιπαρά  και των υψηλής βιολογικής αξίας συστατικών του.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό  με δύο τρόπους:

  • Βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Συμβάλλουν στη μείωση του βαθμού οξείδωσης της LDL χοληστερόλης

Παράλληλα – στην ελάττωση του βαθμού οξείδωσης της  LDL χοληστερόλης – φαίνεται, ότι
συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτός από τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο περιέχει και άλλα ευεργετικά συστατικά.  Ορισμένα από αυτά αναφέρονται  παρακάτω:

Φαινολικά συστατικά:  Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην
ομαλή ροή του αίματος και  στη βελτίωση της κατάστασης του ανοσοποιητικού  μας  συστήματος.

Διαιτητικά Αντιοξειδωτικά και Βιταμίνες E,C: Αυτά τα συστατικά φαίνεται πως
μειώνουν τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Έρευνες υποδεικνύουν, επίσης, ότι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης και της εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.

Τοκοφερόλη, Καροτενοειδή, Σκουαλένιο, Φυτοστερόλη, Β-σιτοστερόλη, ελαϊκό
οξύ
: Υπάρχουν  ενδείξεις ότι  μπορούν να  συμβάλλουν στην αντικαρκινική προστασία. Οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται.

Ελαιοκανθάλη:  Είναι μια ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση

Οι παραπάνω έρευνες βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη. Θα πρέπει να διευκρινιστεί,  πως  τα οφέλη του ελαιολάδου στον οργανισμό,  είναι πιο εμφανή, όταν η κατανάλωσή του γίνεται  στο πλαίσιο μιας  σωστής και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.     (πχ συνδυασμός με πηγή βιταμινών όπως φρέσκα λαχανικά κλπ.)

Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνουμε, επίσης, στην  ποιοτική επιλογή και  στην άριστη διατήρηση του ελαιολάδου.  Επιλέγουμε, ελαιόλαδο που  έχει παραχθεί, συσκευασθεί και διακινηθεί με ασφάλεια, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνέχεια το διατηρούμε σωστά,  μακριά από ηλιοφάνεια σε ξηρό και δροσερό χώρο.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί λιπαρή ύλη, συνεπώς θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε από πλευράς θερμίδων και να το εντάσσουμε πάντα στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και γενικότερα τρόπου  ζωής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.