Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Ένα καλό βιβλίο, ένα δύσκολο Sudoku, αλλά και μία ισορροπημένη, καλή διατροφή είναι τα μυστικά για καλή συγκέντρωση, μνήμη και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου εν γένει.

Καταρχήν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ως καύσιμο τη  γλυκόζη, οπότε αν θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να αποδίδουμε στη δουλειά μας θα πρέπει να του την παρέχουμε. Πως γίνεται αυτό; Με ένα καλό πρωινό και μικρά συχνά γεύματα.  Και ποια τρόφιμα να επιλέξουμε;

Φρούτα και λαχανικά. Πηγές πληθώρας θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη μνήμη και επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων του εγκεφάλου.

Ψάρια, και ιδιαίτερα τα λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, λιπαρά που φαίνεται ότι βοηθούν στη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη γήρανση.

Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μία αντιοξειδωτική βιταμίνη ευεργετική για τον εγκέφαλο. Πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι και τα νόστιμα αβοκάντο.

Μαλακή φυτική μαργαρίνη. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε ω-3, ω-6 λιπαρά και βιταμίνες Ε και Α, ενισχύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, την ανάπτυξη των νεύρων και βοηθάει στη μνήμη.

Ξηροί καρποί. Πηγή καλών λιπαρών, με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικό σνακ για τον εγκέφαλό σας.

Προϊόντα ολικής άλεσης, πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα, και ιδιαίτερα η μαύρη, περιέχει αντιοξειδωτικά, μικρή ποσότητα καφεΐνης και η κατανάλωσή της μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Προσοχή όμως στην ποσότητα, καθώς μιλάμε για ένα τρόφιμο ενεργειακά πυκνό.

Τσάι και Καφές. Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού και καφέ μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τη συγκέντρωσή σας λόγω της καφεΐνης που περιέχουν, αλλά και να λειτουργήσει γενικά θετικά για τον εγκέφαλο λόγω των αντιοξειδωτικών στα οποία είναι πλούσια τα ροφήματα αυτά.

Νερό. Η αφυδάτωση δεν επηρεάζει μόνο την αθλητική απόδοση, αλλά και τη συγκέντρωση, οπότε μην ξεχνάτε το νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και άλλα ροφήματα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cederholm T1, Salem N JrPalmblad J. ω-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):672-6. doi: 10.3945/an.113.004556. eCollection 2013.

Scholey AOwen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev. 2013 Oct;71(10):665-81. doi: 10.1111/nure.12065.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.