Υγιή και λαμπερά μαλλιά με σωστή διατροφή

Υγιή και λαμπερά μαλλιά με σωστή διατροφή

Αναμφισβήτητα, τα λαμπερά και συνεπώς τα υγιή μαλλιά, είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους, και ειδικά τις γυναίκες αφού είναι μεγάλο μέρος της εικόνας μας.

Πέρα από το συχνό κούρεμα, υπάρχουν και άλλες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε ή να ενισχύσουμε την υγεία των μαλλιών μας και αφορούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσα από τις τροφές θα μας βοηθήσουν να επηρεάσουμε «θετικά» την εικόνα αλλά και την υγεία των μαλλιών μας.

Παρακάτω, θα δούμε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε.

Κερατίνη: Είναι μια αδιάλυτη πρωτεΐνη που αποτελεί όμως το 90% των στοιχείων που βρίσκονται στα μαλλιά καθιστώντας την απαραίτητη για τη σωστή υγεία των μαλλιών. Την κερατίνη επίσης την βρίσκουμε στα νύχια, στα δόντια και στο δέρμα. Η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει στο να σπάει η τρίχα πιο εύκολα και να μην μακραίνουν τα μαλλιά μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι ιδανικές τροφές που αποτελούν πηγή κερατίνης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (πλούσια σε Βιταμίνη C και βιταμίνη 7-βιοτίνη),το κρέας, τα αβγά, τα πουλερικά, τα ψάρια.

Βιοτίνη (Βιταμίνη 7): είναι ένα συστατικό που βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας και στην μείωση της τριχόπτωσης. Η απουσία της βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη απώλεια τριχών , όπου σε αυτή την περίπτωση αν συντρέχει λόγος μπορεί να συστηθεί κάποια ειδική θεραπεία. Οι τροφές που μας βοηθούν να βρούμε τη βιοτίνη είναι το ψωμί, το συκώτι, κρόκος αβγού, όσπρια (φακές) κ.α.

Σίδηρος-Φυλλικό οξύ: συστατικά που είναι μείζονος σημασία αφού συμβάλουν στην μεταφορά αίματος και οξυγόνου. Η έλλειψη τους θα λειτουργήσει αρνητικά στην υγεία των μαλλιών μας κάνοντας τα λεπτά και εύθραυστα. Καλές πηγές για το σίδηρο αποτελούν το συκώτι και το κόκκινο κρέας, ενώ το φυλλικό οξύ μπορούμε να το βρούμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διατροφή θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή υγεία των μαλλιών μας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες στα παραπάνω συστατικά. Αν όμως η εικόνα των μαλλιών μας, μας προβληματίζει έντονα λόγω π.χ της έντονης τριχόπτωσης τότε είναι αναγκαίο να επισκεφτούμε κάποιον δερματολόγο ώστε να εξετάσουμε αν η μη επαρκής ποσότητα των παραπάνω θρεπτικών συστατικών οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή.

 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.