Καλή Διατροφή Vs Υπέρταση, σημειώσατε 1

Καλή Διατροφή Vs Υπέρταση, σημειώσατε 1

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την υπέρταση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης στις 17 Μαΐου. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υπέρταση δηλαδή, αποτελεί ένα από τα συχνότερα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς υπολογίζεται ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 25 ετών έχει υπέρταση, με παρόμοια ποσοστά και στην Ελλάδα. Μεγάλο είναι και το ποσοστό (ακόμα κ 4 στους 10 σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις) εκείνων που έχουν υπέρταση και δεν το γνωρίζουν, ενώ μόνο οι μισοί λαμβάνουν κάποια θεραπεία.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιαγγειακό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο. Είναι δηλαδή ένα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της θα πρέπει να έχει στόχο και την πρόληψη/ θεραπεία των άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι να προσέξετε λοιπόν στη διατροφή σας αν έχετε “τσιμπημένη πίεση” ή έχετε διαγνωστεί με υπέρταση;

  • Χάστε βάρος. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα κ παχύσαρκα άτομα θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην καλύτερη ρύθμιση και στην πρόληψη της υπέρτασης.
  • Προσοχή στην πρόσληψη λίπους και στο είδος του λίπους. Δεν είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο, δώστε σημασία στο είδος του λίπους που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως το αγελαδινό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα και τυριά με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όπως ελαιόλαδο και η φυτική μαργαρίνη.
  • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αυξάνει την πίεση, ενώ η μείωσή του μπορεί να δράσει θετικά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Προσπαθήστε λοιπόν να μειώσετε το αλάτι που προσθέτετε στα τρόφιμα αλλά προσέξτε και τις κρυφές πηγές του, όπως αρτοσκευάσματα και κονσέρβες, αλλαντικά, τουρσιά και τυριά. Προσοχή και στην κατανάλωση προϊόντων όπως το αλάτι Ιμαλαΐων, που ελάχιστα διαφέρει από το κοινό αλάτι.
  • Αυξήστε την κατανάλωση καλίου. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, όπως μπανάνες, μπρόκολο, σπανάκι, αρακά, πατάτες, ντομάτες, βερύκοκα, πορτοκάλια και άλλα.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε τόσο στην υπέρταση, όσο και στο γλυκαιμικό έλεγχο και στα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Μειώστε την πρόσληψη των απλών σακχάρων, τόσο με τη μορφή ζάχαρης όσο και πρόσθετων σακχάρων σε συσκευασμένα τρόφιμα.

Μαζί με τα παραπάνω, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης γιατί, αντίθετα με ό,τι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πιστεύει, η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006 Feb;47(2):296-308

Choo J, Ueshima H, Curb JD, Shin C, Evans RW, El-Saed A, Kadowaki T, Okamura T, Nakata K, Otake T, Miura K, Abbott RD, Sutton-Tyrrell K, Edmundowicz D,Kuller LH, Sekikawa A; ERA-JUMP Study Group. Serum n-6 fatty acids and lipoprotein subclasses in middle-aged men: the population-based cross-sectional ERA-JUMP study. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1195-203.

Srinath Reddy K, Katan MB. Diet, nutrition and the prevention of hypertension and cardiovascular diseases. Public Health Nutr. 2004 Feb;7(1A):167-86

Wang L, Manson JE, Forman JP, Gaziano JM, Buring JE, Sesso HD. Dietary fatty acids and the risk of hypertension in middle-aged and older women. Hypertension. 2010 Oct;56(4):598-604.

Γκιάτα Ο., Ποικιλίδου Μ., Παπουλίδου Φ., Λαζαρίδης Α. Επιδημιολογικές μελέτες της υπέρτασης στην Ελλάδα. Θέματα πληθυσμού, αντιπροσωπευτικού δείγματος και επιλογής ασθενών. Αρτηριακή Υπέρταση 20, 2-3: 117-124, 2011.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.