Κορεσμένα λιπαρά: πως επηρεάζουν τον εγκέφαλο;

Κορεσμένα λιπαρά: πως επηρεάζουν τον εγκέφαλο;

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η διατροφή μας συστήνεται να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά για την προστασία μας από τα καρδιαγγειακά. Φαίνεται όμως ότι η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να έχει και αρνητική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Αυτό έδειξε μία πρόσφατη έρευνα, όπου τα ποντίκια που είχαν ακολουθήσει διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είχαν αμβλυμμένη δράση του συστήματος ντοπαμίνης, σύστημα που ενεργοποιείται σε καταστάσεις ευφορίας και διασκέδασης. Αυτό συμβαίνει μάλλον λόγω της αυξημένης φλεγμονής στον εγκέφαλο μετά από κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δράση των κορεσμένων λιπαρών; Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό τα άτομα που καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά να έχουν την τάση για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη για να επανορθώσουν την μείωση της ντοπαμίνης και να νιώσουν τα ίδια αισθήματα χαράς και ευχαρίστησης.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και μία παλαιότερη έρευνα σε γυναίκες, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη γνωστική λειτουργία και προβλήματα μνήμης με το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά. Και αυτή η δράση αποδόθηκε στην φλεγμονή που συνέβη στον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

Η μείωση λοιπόν της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών δεν θα σας ωφελήσει μόνο ως προς την καρδιαγγειακή λειτουργία, αλλά μπορεί να έχει ευεργετική δράση και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά, βελτιώνεται το σύστημα ντοπαμίνης και ενισχύεται η γνωσιακή λειτουργία και η μνήμη.

Τι μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας; Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών καταναλώνοντας ζωικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, επιλέγοντας γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και αντικαθιστώντας τα ζωικά λιπαρά με τα φυτικά, όπως το ζωικό βούτυρο με τη μαλακή φυτική μαργαρίνη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Buring JE, Cook NR, Grodstein F et al. Dietary fat types and 4-year cognitive change in community-dwelling older women. Annals of Neurology. 2012.

Fulton S et al. Dampened mesolimbic dopamine function and signaling by saturated but not monounsaturated dietary lipids. Neuropsychopharmacology. 2015.

Marie-Noël Vercambre, PhD,1,2 Francine Grodstein, ScD,2 and Jae Hee Kang, ScD2 Dietary fat intake in relation to cognitive change in high-risk women with cardiovascular disease or vascular factors. Eur J Clin Nutr. 2010 Oct; 64(10): 1134–1140.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.