Λιγότερη χοληστερόλη σε 7 κινήσεις!

Λιγότερη χοληστερόλη σε 7 κινήσεις!

1.  Χάστε βάρος!
Η διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και η απώλεια λιπώδους ιστού σε άτομα παχύσαρκα ή υπέρβαρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μεταβολή του επιζήμιου για την υγεία δείκτη της χοληστερόλης. Για να το καταφέρετε, εκτός από την προσεκτική επιλογή της ποσότητας του γεύματος που θα καταναλωθεί, αξίζει να κάνετε ποιοτικές αλλαγές στον τρόπο σιτισμού.

2. Φρούτα – λαχανικά: Καθημερινός σύμμαχος
Καταναλώστε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ως ενδιάμεσα γεύματα αλλά και με το φαγητό σας. Είναι φτωχά σε χοληστερόλη, αυξάνουν τον κορεσμό, ενώ καταναλώνετε λίγες θερμίδες, και παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

3. Κρέας: «Απαγορευμένος πειρασμός»
Το κρέας είναι μια πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε σίδηρο, την οποία δε χρειάζεται να εκτοπίσουμε από το διαιτολόγιό μας. Προτιμήστε κοτόπουλο χωρίς πέτσα, αντί για μπριζόλες, λουκάνικα, σαλάμια και άλλα αλλαντικά, που περιέχουν κορεσμένα λίπη. Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος, προτιμώντας το ψήσιμο. Αποφύγετε το χοιρινό, το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας.

4. Αυξήστε τα πολυακόρεστα ω-3
Παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οφθαλμών. Σημαντικές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, η τσιπούρα αλλά και τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

5. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά
Αποτελούν τις πιο επιζήμιες διατροφικές πηγές λίπους, καθώς ενοχοποιούνται για καταστάσεις αρτηριοσκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών. Τρόφιμα προς αποφυγή είναι το βούτυρο, το πλήρες γάλα και γιαούρτι, τα περισσότερα τυριά, οι σκληρές μαργαρίνες, το λίπος τηγανίσματος και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που βρίσκονται σε μπισκότα, κέικ, γλυκά.

6. Ελαιόλαδο & αβοκάντο
Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο στη διατροφή σας και σε καθημερινή βάση. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις. Η συστηματική κατανάλωσή τους μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL).

7. Αυξήστε τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δημιουργούν στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, το οποίο παρεμποδίζει μερικώς την απορρόφηση χοληστερόλης. Αυτές βρίσκονται σε αφθονία σε φρούτα με τη φλούδα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/ligoteri-holisteroli-se-13-kiniseis

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.