Λιπαρά,  γιατί τα χρειαζόμαστε;

Λιπαρά, γιατί τα χρειαζόμαστε;

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Τα λιπαρά υπάρχουν στην τροφή και στο σώμα μας, καθώς είναι η κύρια μορφή αποθήκευσης ενέργειας του οργανισμού μας και συμμετέχουν στις περισσότερες βιοχημικές διεργασίες του, συντελώντας έτσι στη σωστή λειτουργία του.

Θα αρχίσω με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το α-λινολενικό και το λινελαϊκό οξύ, λιπαρά που όπως λέει κ η ονομασία τους είναι απαραίτητο να προσλαμβάνονται από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τα συνθέσει. Η έλλειψη των λιπαρών αυτών οξέων προκαλεί ξηρότητα μαλλιών κ δέρματος. Ακόμα, τα λιπαρά χρειάζονται για τη μεταφορά και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, Α, D, E και Κ, ενώ είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της όρασης και του εγκεφάλου στα βρέφη. Τα λιπαρά άλλωστε είναι μέρος του σώματός μας, περιβάλλοντας τα κύτταρά μας και με τη μορφή ορμονών.

Πέρα όμως από τις δράσεις τους στο σώμα μας, τα λιπαρά της διατροφής μας αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας, δίνοντας μας περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Η προσθήκη λίπους κάνει φυσικά και το φαγητό πιο εύγεστο, βελτιώνοντας τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, όπως η γεύση και η υφή. Και μην σκεφτείτε ότι είναι κενές θερμίδες, η προσθήκη λιπαρών σε ένα γεύμα αυξάνει τον κορεσμό που αυτό επιφέρει, αυξάνει δηλαδή το πόσο χορταστικό είναι.

Η πρόσληψη των κατάλληλων “καλών” λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια .κ.α., μπορεί να έχει ακόμα και ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Βελτιώνει τα καρδιαγγεικά, βοηθά το ανοσοποιητικό, ενισχύει τη μνήμη, βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Χρειαζόμαστε λοιπόν λίπος σε ισορροπία με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά και ως μέρος μίας διατροφής με ποικιλία τροφών για καλή υγεία και σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Okuyama H1, Yamada KMiyazawa DYasui YOhara N. Dietary lipids impacts on healthy ageing. Lipids. 2007 Sep;42(9):821-5. Epub 2007 Jun 2.

Rees K1, Hartley LFlowers NClarke AHooper LThorogood MStranges S“Mediterranean” dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 12;8:CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub2.

Ross BM1, Seguin JSieswerda LE. Omega-3 fatty acids as treatments for mental illness: which disorder and which fatty acid? Lipids Health Dis. 2007 Sep 18;6:21.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.