Λιπαρά που αγαπούν την καρδιά

Λιπαρά που αγαπούν την καρδιά

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Κι όμως, υπάρχουν είδη λιπών που αγαπούν την καρδιά μας και την προστατεύουν! Ποια είναι αυτά; Πως θα τα αναγνωρίσω;

  • Αρχίζουμε από το βασιλιά της Μεσογειακής διατροφής, τα μονορακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο δημοφιλές στην Ελλάδα ελαιόλαδο, αλλά και στο ταχίνι, το σουσάμι, το αβοκάντο και κάποιους ξηρούς καρπούς.  Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά.
  • Ακολουθούν τα πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια. Και τα πολυακόρεστα λιπαρά αγαπούν την καρδιά μας, καθώς η κατανάλωσή τους, και ειδικά η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με αυτά, έχει ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας των κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακού επεισοδίου.
  • Τα ω-3 είναι ουσιαστικά υποκατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών, βρίσκονται όχι μόνο στα λιπαρά ψάρια, αλλά και στο λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς.  Φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Πως θα βελτιώσετε την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνετε;

  • Προσθέστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες και το φαγητό και προτιμήστε το ωμό.
  • Βάλτε τη μαλακή φυτική μαργαρίνη στη διατροφή σας.
  • Αντικαταστήστε με μαλακή φυτική μαργαρίνη το αγελαδινό βούτυρο που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και ως άλειμμα.
  • Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς για σνακ ή/ και προσθέστε τους στα γεύματά σας.
  • Βάλτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τουλάχιστον μία φορά ψάρι, προτιμώντας κάποια λιπαρή επιλογή, όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα.

 

Βιβλιογραφία

Bao Ying, Han Jiali, Hu Frank B., Giovannucci Edward L., Stampfer Meir J., Willett Walter C., Fuchs Charles S., Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality., N Engl J Med 2013 Nov;369:2001-11.

Gebauer SK, Chardigny JM, Jakobsen MU, Lamarche B, Lock AL, Proctor SD, Baer DJ, ‘Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies.’, Adv Nutr. 2011 Jul;2(4):332-54.

Michas G1Micha R2Zampelas A3. Dietary fats and cardiovascular disease: putting together the pieces of a complicated puzzle. Atherosclerosis. 2014 Jun;234(2):320-8. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.03.013.

Mozaffarian D, Wu JH,‘Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events.’, J Am Coll Cardiol. 2011 Nov 8;58(20):2047-67.

Mozaffarian D1Micha RWallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of saturated fat: a systematicreview and meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS Med. 2010 Mar 23;7(3):e1000252. doi: 10.1371/journal.pmed.1000252.

Schwingshackl L1Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2014 Oct 1;13:154. doi: 10.1186/1476-511X-13-154.

Siriwardhana N1Kalupahana NSMoustaid-Moussa N. Health benefits of n-3 polyunsaturated fatty acids: eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid. Adv Food Nutr Res. 2012;65:211-22. doi: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00013-5.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.