Ο ρόλος των πολυακόρεστων ω-3 και ω-6

Ο ρόλος των πολυακόρεστων ω-3 και ω-6

Ο οργανισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει τα πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6, τα οποία ωστόσο είναι απαραίτητα για την εκτέλεση ευρείας ποικιλίας λειτουργιών του οργανισμού, από την κατασκευή υγιών κυτταρικών τοιχωμάτων έως την παραγωγή ουσιών παρόμοιων με τις ορμόνες.

Επίσης, συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Με λίγα λόγια, τα πολυακόρεστα ω-6 (κυρίως το λινολεϊκό οξύ) τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα στη διατροφή, ενώ τα πολυακόρεστα ω-3 (κυρίως το α-λινολενικό οξύ) μειώνουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Οι δύο αυτές ενέργειες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καθώς η υψηλή χοληστερόλη του αίματος οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και οι θρόμβοι που δημιουργούνται με μεγάλη ευκολία στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη αυτών των αρτηριών.

Τα πολυακόρεστα είναι, συνεπώς, απαραίτητα για στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αποσαφηνίζουν σε ποια ποσότητα πρέπει να υπάρχουν. Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τα πολυακόρεστα  ω-6 να αποτελούν την πηγή του 7-10% της διατροφικής ενέργειας, δηλαδή περίπου το 1/3 όλων των τύπων των λιπαρών που λαμβάνονται μέσω της  διατροφής. Όσον αφορά στα πολυακόρεστα ω-3, απαιτείται μικρότερη ποσότητα, περίπου 1% της διατροφικής ενέργειας. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDA) για τα ω-3 είναι 2,2g και για τα ω-6 14g.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.