Παιδική παχυσαρκία και συμβουλές για τους γονείς

Παιδική παχυσαρκία και συμβουλές για τους γονείς

Όσο περνάνε τα χρόνια τα παιδιά τείνουν να τρώνε περισσότερες τροφές τύπου junk food ενώ αθλούνται ακόμα λιγότερο. Αυτές οι τακτικές οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας η οποία με τη σειρά της είναι πολλές φορές η αιτία πίσω από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Ως γονείς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας τόσο ως προς την απώλεια βάρους όσο ως προς τη ψυχολογική πίεση που μπορεί να νιώθει.

 

Θέστε εσείς τα όρια

Όσο τα παιδιά είναι μικρά είναι πιο εύκολο για εσάς να θέσετε όρια ως προς την ποσότητα του φαγητού ή των γλυκών που καταναλώνει το παιδί σας. Αρκεί να μην φτάσετε στην υπερβολή, στερώντας του οτιδήποτε του αρέσει καθώς η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

 

Δείξτε του, την αγάπη σας

Επιβραβεύστε το παιδί σας , κάντε του κομπλιμέντα για τα ρούχα που φοράει και γενικά προσπαθήστε να το κάνετε να νιώσει όμορφα για τον εαυτό του. Επιπλέον προσέξτε εκφράσεις που χρησιμοποιείτε, αποφεύγοντας τις προειδοποιητικές όπως ‘αν δε το φας …’ και αντικαθιστώντας με προτρεπτικές όπως ‘ γιατί δε δοκιμάζουμε κάτι καινούριο σαν… ’

 

Μην συνδυάσετε το φαγητό με άλλες δραστηριότητες

Μία συμβουλή που δίνετε σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά είναι, να μην τρώνε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή καθώς μπορεί να καταναλώσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσο πιστεύουν . Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Μην αφήνετε το παιδί σας, γυρνώντας από το σχολείο να παίρνει το πιάτο του και να κάθεται μπροστά από μία οθόνη καθώς έτσι θα συνδυάσει πως η ώρα του φαγητού είναι η ώρα που βλέπει τηλεόραση ή παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή με αποτέλεσμα πολλές φορές να το κάνει χωρίς να πεινάει αλλά απλά και μόνο για τη διασκέδαση που του προσφέρουν αυτές οι στιγμές.

 

Κρύψτε τη ζυγαριά

Το να βάζετε συχνά το παιδί σας να ζυγιστεί για να παρακολουθείτε την πρόοδο του μόνο άγχος μπορεί να του προκαλέσει και πολλές φορές ίσως και αντίδραση , που θα το κάνει να σταματήσει να προσέχει τη διατροφή του.

 

Δώστε του πρωτοβουλίες

Επιτρέψτε στο παιδί σας να σερβίρει μόνο του το πιάτο του , παροτρύνοντας το να ξεκινά με μικρή ποσότητα φαγητού που θα μπορεί να αυξήσει σε περίπτωση που δε χορτάσει.

 

Η παιδική παχυσαρκία είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα στους νέους καθώς επηρεάζει τόσο την ψυχολογία τους όσο και την υγεία τους. Ως γονιός ο αποτελεσματικότερος τρόπος να τα στηρίξετε είναι να λειτουργείτε ως θετικό πρότυπο, τρώγοντας πάντα με μέτρο και εντάσσοντας την άθληση στη ζωή σας.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.