Ποια η σχέση εμμηνόπαυσης και χοληστερίνης

Ποια η σχέση εμμηνόπαυσης και χοληστερίνης

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτίθενται εν αγνοία τους σε κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά:

  • Στην Ευρώπη, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ευθύνεται για περίπου το 55% του συνόλου των θανάτων γυναικών.
  • Η καρδιαγγειακή νόσος – για την οποία βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η χοληστερίνη – σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ότι οι πέντε επόμενες αιτίες θανάτου μαζί.
  • Οι γυναίκες διατρέχουν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο απ’ ότι από καρκίνο του μαστού, μολονότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.
  • Μόνο 1 στους 3 γιατρούς δηλώνει ότι συμπεριλαμβάνει την εξέταση χοληστερίνης στις συμβουλές που δίνει συνήθως σε γυναίκες άνω των 45 σχετικά με την εμμηνόπαυση
  • Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την οστεοπόρωση (44%), τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (43%) και τον καρκίνο του μαστού (37%).
  • Μόνο 1 στις 4 γυναίκες συνδέει την εμμηνόπαυση με την υψηλή χοληστερίνη, ενώ λιγότερες από 1 στις 3 την συνδέουν με την καρδιαγγειακή νόσο.
  • Το 73% των γυναικών θα προτιμούσε να ελέγξει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και όχι με φάρμακα (21%).

    Πηγή: Taylor Nelson Sofres (ΤΝS). Έρευνα στάσεων σχετικά με την εμμηνόπαυση και τη χοληστερίνη. Αύγουστος 2007

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.