Πείτε όχι στο κάπνισμα

Πείτε όχι στο κάπνισμα

Εκατομμύρια άτομα ανά την εμφύλιο συνεχίζουν και καπνίζουν ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό έχει βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία τη δικιά τους αλλά και των γύρω τους.  Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να σταματήσετε το κάπνισμα και να βελτιώσετε τη υγεία σας και των ανθρώπων που σας πλαισιώνουν.

Πριν πάρετε την απόφαση να κόψετε το τσιγάρο αναλογιστείτε τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αυτή την πράξη και τη συχνότητα που το κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης  που πρόκειται να αντιμετωπίσετε. Όταν  έρθει εκείνη η στιγμή να το πάρετε απόφαση τότε ενημερώστε το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον, σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε αδύναμοι και θα χρειαστείτε την υποστήριξή τους.

Έπειτα, υπάρχουν πολλοί καπνιστές που κόβουν το τσιγάρο μονομιάς δηλαδή «μαχαίρι» θεωρώντας πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος. Ωστόσο, εάν εσείς δεν αισθάνεστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, τότε δώστε  χρόνο στον εαυτό σας για να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση. Ξεκινήστε θέτοντας μικρούς αλλά εφικτούς στόχους. Προσπαθήστε κάθε μέρα να ελαττώστε τον αριθμό των τσιγάρων μέχρι να το κόψετε τελείως.

Μια επιπλέον ανησυχία που έχουν όσοι αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι ότι θα πάρουν βάρος. Ωστόσο, είναι εφικτό να σταματήσετε το κάπνισμα και να μην πάρετε κιλά, κι αυτό επιτυγχάνετε με την υγιεινή διατροφή. Ξεκινήστε να τρώτε υγιεινά και συχνές αλλά μικρές ποσότητες. Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καλά λιπαρά που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια και στις μαλακές μαργαρίνες. Συνδυάστε την υγιεινή διατροφή με τη σωματική δραστηριότητα και θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να έχετε το ιδανικό βάρος χωρίς να καπνίζετε.

Τέλος, για να συνεχίσετε να διατηρείτε την απόφαση σας τότε αποφύγετε τους πειρασμούς για παράδειγμα αποφύγετε να έχετε τσιγάρα ή σταχτοδοχεία στο προσωπικό σας χώρο ή σχεδιάστε από πριν πως θα αντιδράσετε σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Φυσικά, η βοήθεια ενός ειδικού θα συμβάλει θετικά για να κόψετε εντελώς το κάπνισμα.

Καλή Επιτυχία. Σας αξίζει μια υγιεινή ζωή χωρίς εθισμούς.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.