Πολυακόρεστα ω-6 και ω-3: Πόση ποσότητα να προσλαμβάνω;

Πολυακόρεστα ω-6 και ω-3: Πόση ποσότητα να προσλαμβάνω;

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες πλευρές της διατροφής, η ποικιλία των τροφών συμβάλλει στην εξασφάλιση καλής ισορροπίας. Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-6 και ω-3 συμβάλλει στην εξασφάλιση επαρκούς συνολικής ποσότητας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και στην καλή ισορροπία τους. Για παράδειγμα, συνιστάται πλέον η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εδώ και πολλά χρόνια, συνιστάται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία, παρόλο που δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, παρέχουν ένα μεγάλο μέρος του λινολενικού οξέος (ω-3) στη διατροφή μας.

Ο οργανισμός δεν απαιτεί ακριβή αναλογία καθώς έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται σε ορισμένες διατροφικές αλλαγές. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς την πρόσληψη της ελάχιστης ποσότητας πολυακόρεστων, διότι, όπως οι βιταμίνες, αποτελούν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων ω-3 θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά είναι σημαντικό να μην γίνει αυτό εις βάρος της πρόσληψης πολυακόρεστων ω-6. Η συστηματική κατανάλωση προϊόντων, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια και soft μαργαρίνες, πρέπει σίγουρα να ενθαρρύνεται για πολλούς λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν και την αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας πολυακόρεστων ω-3.

Μην ξεχνάτε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα πολυακόρεστων ω-6 απ’ό,τι ω-3. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDA) για τα ω-3 είναι 2,2g και για τα ω-6 14g.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.