Πολυακόρεστα, τα πολύτιμα έλαια

Πολυακόρεστα, τα πολύτιμα έλαια

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Ποια είναι;
Από χημικής άποψης, πολυακόρεστα είναι τα λιπαρά που περιέχουν δύο ή περισσότερους διπλούς δεσμούς στο μόριό τους. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι συνήθως υγρά, ενώ στερεοποιούνται όταν ψυχθούν. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μας παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το α-λινολενικό  και το λινελαϊκό οξύ, λιπαρά οξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει κ είναι απαραίτητο να λάβει μέσω της τροφής.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα ω-3 και τα ω-6, ανάλογα τη θέση στην οποία βρίσκεται στο μόριό τους ο πρώτος διπλός δεσμός.

Οι περισσότερες τροφές περιέχουν συνδυασμό ειδών λιπαρών οξέων. Μερικές από αυτές που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι η μαλακή φυτική μαργαρίνη, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και άλλα σπορέλαια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, η πέστροφα και οι σαρδέλες.

Γιατί να τρώτε πολυακόρεστα λιπαρά;

  • Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει, αλλά αποτελούν δομικό στοιχείο μεμβρανών και νεύρων και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την πήξη του αίματος.
  • Η αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών (ζωικά λιπαρά και προϊόντα επεξεργασίας λιπαρών οξέων) στη διατροφή μας με πολυακόρεστα επιφέρει ευεργετική δράση στα καρδιαγγειακά, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
  • Έχουν πιθανή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται από όλες τις έρευνες.
  • Τα  ω-3 λιπαρά φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά, αλλά και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στην ενήλικη ζωή και την Τρίτη ηλικία
  • Η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 έχει και πιθανή δράση στην κατάθλιψη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dangardt F1, Osika WChen YNilsson UGan LMGronowitz EStrandvik BFriberg P. Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis. 2010 Oct;212(2):580-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2010.06.046. Epub 2010 Jul 21.

Montori VM1, Farmer AWollan PCDinneen SF Fish oil supplementation in type 2 diabetes: a quantitative systematic review. Diabetes Care. 2000 Sep;23(9):1407-15.

Rizza S1, Tesauro MCardillo CGalli AIantorno MGigli FSbraccia PFederici MQuon MJLauro D. Fish oil supplementation improves endothelial function in normoglycemic offspring of patients with type 2 diabetes. Atherosclerosis. 2009 Oct;206(2):569-74. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2009.03.006. Epub 2009 Mar 19.

Schuchardt JP1, Neubronner JKressel GMerkel Mvon Schacky CHahn A. Moderate doses of EPA and DHA from re-esterified triacylglycerols but not from ethyl-esters lower fasting serum triacylglycerols in statin-treated dyslipidemic subjects: Results from a six month randomized controlled trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011 Dec;85(6):381-6. doi: 10.1016/j.plefa.2011.07.006. Epub 2011 Aug 20.

Sublette ME1, Ellis SPGeant ALMann JJ. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J Clin Psychiatry. 2011 Dec;72(12):1577-84. doi: 10.4088/JCP.10m06634. Epub 2011 Sep 6.

Zuliani G1, Galvani MLeitersdorf EVolpato SCavalieri MFellin R. The role of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in the treatment of dyslipidemias. Curr Pharm Des. 2009;15(36):4087-93.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.