Τα λιπαρά στη συνταξιοδότηση και μετά

Τα λιπαρά στη συνταξιοδότηση και μετά

Τα λιπαρά είναι απαραίτητο να αποτελούν μέρος της διατροφής, στην κατάλληλη αναλογία. Οι  ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά δεν πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα την ηλιακή φάση, οι ανάγκες πρόληψης λιπαρών αλλάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνταξιοδότηση και μετά  οι καρδιαγγειακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος και εγκεφαλικά επεισόδια) είναι το κύριο αίτιο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους, με συχνότητα 250 στους 100.000 στην κατηγορία 80-84 ετών. Ενώ οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου παραμένουν σημαντικοί στους ηλικιωμένους, μπορεί να μην έχουν τόση σοβαρή επίδραση όσο στους νεότερους. Τα ω-3 απαραίτητα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της πυκνότητας του αίματος και πιθανόν στην αποτροπή θρόμβων αίματος, τη μείωση των τριγλυκεριδίων και των αρρυθμιών. Επομένως είναι πιθανόν να συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την ηλικία.

Όπως στους ενήλικες έτσι και τους ηλικιωμένους, οι βασικές συμβουλές που αφορούν τον έλεγχο παραγόντων κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας είναι:

1. Η περιορισμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή
2. Προσπάθεια διατήρησης βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
3. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών
4. Τακτική άσκηση
5. Διακοπή καπνίσματος

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν ώστε η διατροφή τους να τους εξασφαλίζει αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.