Τελικά πόσο καθορίζει η διάθεσή μας τις διατροφικές μας συνήθειες;

Τελικά πόσο καθορίζει η διάθεσή μας τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ο όρος διάθεση χρησιμοποιείται από όλους μας για να περιγράψει περισσότερο μια απροσδιόριστη συναισθηματική κατάσταση, παρά ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Όπως συμβαίνει με πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές –όπως η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή το κάπνισμα-, έτσι και η κατανάλωση τροφών μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστή της διάθεσής μας και πιο ειδικά να αποτελέσει μια προσπάθεια για να διώξουμε την αρνητική μας διάθεση.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν υποδείξει την προτίμησή μας για «κακό», ανθυγιεινό φαγητό σε περιόδους άγχους και κατάθλιψης ενώ η κατανάλωση πιο υγιεινών φαγητών φαίνεται να σχετίζεται με πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μας. Ειδικά η κατανάλωση υδατανθράκων έχει «ενοχοποιηθεί» ως παράγοντας μείωσης της αρνητικής μας διάθεσης, εξαιτίας της σχέσης τους με την σύνθεση και την απελευθέρωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για την θετική μας διάθεση.

Η πεσμένη μας διάθεση κατά το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί επίσης να μας ωθήσει στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που «ανεβάζουν» την διάθεση (π.χ. σοκολάτα, υδατάνθρακες), όπως επίσης και η αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα μας, μάς ωθεί στο καταναγκαστικό τσιμπολόγημα όχι και τόσο θρεπτικών τροφίμων (σνακ, γλυκά, υδατάνθρακες κ.ά.).

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/telika-poso-kathorizei-i-diathesi-mas-tis-diatrofikes-mas-synitheies

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.