Τι είναι φυτικές στερόλες

Τι είναι φυτικές στερόλες

Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά συστατικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής, όπως σε φρούτα και λαχανικά, σε φυτικά έλαια, σε ξηρούς καρπούς και σε σπόρους αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Έχουν χημική δομή, παρόμοια με αυτήν της χοληστερόλης. Στα φυτά διατηρούν τη δομή και λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης, κατά τον ίδιο τρόπο με τη βιολογική λειτουργία της χοληστερόλης στις ανθρώπινες κυτταρικές μεμβράνες.

Οι φυτικές στερόλες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την χοληστερίνη καθώς  παρεμποδίζουν την απορρόφηση/εισαγωγή της χοληστερόλης στον οργανισμό από τα εντερικά τοιχώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της LDL – χοληστερόλης του αίματος, χωρίς καμία επίδραση στην HDL – χοληστερόλη ή στα τριγλυκερίδια.

Στην ερώτηση εάν οι φυτικές στερόλες είναι ασφαλείς απαντάμε θετικά, καθώς είναι φυσικά συστατικά του διαιτολογίου μας, αλλά η περιεκτικότητα των καθημερινών τροφίμων σε στερόλες είναι μικρή. Για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, πρέπει να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη στερολών σε επίπεδα περίπου 5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία απαντώνται στα συνήθη τρόφιμα. Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί είναι ασφαλείς και σ’ αυτά τα επίπεδα. Η ασφάλειά τους υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών δεδομένων, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη και μελέτες με υψηλή δοσολογία σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και μακροχρόνιες μελέτες. Όλες αυτές οι μελέτες εξέτασαν παραμέτρους κλειδιά για την ασφάλεια της λήψης των φυτικών στερολών.

Επιπροσθέτως, η ασφάλεια των φυτικών στερολών έχει επιβεβαιωθεί με ανασκόπηση των μελετών από πολλές νομοθετικές αρχές ανά τον κόσμο, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA: EuropeanFoodsSafetyAssociation).

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.