Τι είναι τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6;

Τι είναι τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6;

Στην ερώτηση τι είναι τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε το εξής: Υπάρχουν δύο βασικά είδη πολυακόρεστων, τα ω-3 και τα ω-6. Από αυτά κάποια ονομάζονται απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά:

ω-3 ω-6
ωμέγα 3 ωμέγα 6
α-λινολενικό οξύ λινολεϊκό οξύ

 

Και τα δύο (α-λινολενικό οξύ & λινολεϊκό οξύ) είναι «απαραίτητα» (όπως οι βιταμίνες), διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του. Επομένως, το διαιτολόγιό μας θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες από τα συγκεκριμένα πολυακόρεστα, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του οργανισμού μας.

Τροφές που είναι πλούσιες πηγές σε πολυακόρεστα ω-6 είναι τα κοινά φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Καθώς επίσης και τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το κραμβέλαιο. Πολλές τροφές περιέχουν και τους δύο τύπους πολυακόρεστων σε μικρές ποσότητες.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο να διευκρινισθεί ότι τα πολυακόρεστα ω-3 που υπάρχουν στα ιχθυέλαια δεν είναι ίδια με τα πολυακόρεστα ω-3 που υπάρχουν στα φυτικά έλαια. Τα πολυακόρεστα ω-3 που εμπεριέχονται στα φυτικά έλαια (και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) αποτελούνται κυρίως από το βασικό μέλος της οικογένειας ω-3, το α-λινολενικό οξύ. Τα πολυακόρεστα ω-3 που υπάρχουν στα ιχθυέλαια είναι ένα μείγμα των ω-3 μακρύτερης αλυσίδας (EPA, DHA). Αυτά τα πολυακόρεστα μπορούν να παραχθούν σε πολύ μικρές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό από το α-λινολενικό οξύ ή να ληφθούν κατευθείαν από τα ιχθυέλαια.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.