Τσάι και απορρόφηση σιδήρου

Τσάι και απορρόφηση σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μυοσφαιρίνη των μυϊκών ιστών. Επίσης, ο σίδηρος είναι απαραίτητο συστατικό διαφόρων ενζύμων που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Η απορρόφηση σιδήρου γίνεται από ένα ειδικό μηχανισμό που καθορίζει τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας αφορά την έλλειψη σιδήρου, καθώς η απορρόφηση του επηρεάζει άμεσα από τα αποθέματα στον οργανισμό, την αιματολογική του κατάσταση αλλά και τη διατροφή, δεδομένου ότι μερικά οξέα αυξάνουν την απορρόφηση του ενώ άλλες ουσίες, όπως για παράδειγμα οι τανίνες και το ασβέστιο, τη μειώνουν.  Επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, θεωρείται ότι η κατανάλωσή του πιθανώς  να μειώνει την απορρόφηση σιδήρου- αν και αυτό αφορά μόνο το σίδηρο που υπάρχει στα τρόφιμα από φυτικές πηγές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι το σίδηρο που περιέχουν το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι- και είναι συνδεδεμένος με την αιμοσφαιρίνη ή τη μυοσφαιρίνη.

Από εργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπους  ή ζώα ή δοκιμαστικά γεύματα κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες έχουν προκύψει ενδείξεις για μια αντίστροφή σχέση μεταξύ τσαγιού και απορρόφησης σιδήρου. Οι συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες παρατηρήθηκε η σχέση αυτή πιθανότατα να μην αντανακλά την επίδραση του τσαγιού όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών.

Γενικά, η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών τσάι σε τακτά διαστήματα  κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θεωρείται πως έχει αρνητική επίδραση στην απορρόφηση σιδήρου. Παρότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το τσάι  επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση σιδήρου σε υγιή άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα, τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών εφιστούν προσοχή σε άτομα που εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου.  Τα άτομα αυτά δεν πρέπει  να πίνουν τσάι με το γεύμα τους έως μια ώρα μετά το φαγητό. Οι πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη σιδήρου περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των 6 χρονών, κορίτσια στην εφηβεία, γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 χρονών, ιδιαίτερα στη διάρκεια της κύησης και γυναίκες άνω των 75 χρονών.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.