Τσάι και κατεχίνες

Τσάι και κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιοδραστικότητα των κατεχινών αφορά κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Οι έρευνες αυτές συνεχίζονται. Οι κατεχίνες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

Η κύρια διατροφική πηγή κατεχινών είναι το τσάι, οι κατεχίνες απαντώνται φυσικά στα φύλλα του. Αμέσως μετά την συγκομιδή το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών. Από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες λόγω της διαδικασίας παραγωγής του.

Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού (250 ml) περιέχει περίπου 90 mg κατεχινών.
Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες, το οποίο περιέχει 230 mg κατεχινών ανά φλιτζάνι (250 ml). Η ποσότητα κατεχινών σε ένα φλιτζάνι τσάι μετά από 5 λεπτά είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι τσαγιού στο οποίο εμβαπτίσαμε το τσάι για ένα λεπτό.

Οι κατεχίνες του τσαγιού μπορούν να συμβάλλουν:

 • στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων & στην προστασία των λιποπρωτεϊνών από οξείδωση
 • στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ
 • στην πιθανή διέγερση της θερμογένεσης και των κάυσεων και της πιθανής οξείδωσης του λίπους
 • σε πιθανή αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας
 • σε ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος
 • σε βελτίωση της ευαισθησίας (ανταπόκρισης) στην ινσουλίνη

Υπάρχουν 5 βασικές μορφές κατεχινών, καθεμία με συγκεκριμένες ιδιότητες:

 • Κατεχίνη (C), για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.
 • Επικατεχίνη (EC), για την οποία αναφέρεται, ότι δρα ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς.
 • Επιγαλλοκατεχίνη (EGC), για την οποία υπάρχουν ενδείξεις , ότι μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων.
 • Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG). Μελέτες έχουν δείξει, ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον προστάτη, καθώς και με την παρεμπόδιση ανάπτυξης όγκων.
 • Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), η οποία έχει δώσει ενδείξεις συμβολής στην προστασία των κυττάρων από τις υπεριώδεις ακτίνες και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Περιεκτικότητα τροφίμων σε κατεχίνες
Οι κατεχίνες βρίσκονται σε διάφορες τροφές όπως το τσάι, τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, το κρασί και η σοκολάτα. Οι ποσότητες διαφέρουν πολύ από τη μία τροφή στην άλλη και βασικά εξαρτώνται από το είδος του φυτού.
Δύο τροφές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κατεχίνες: το πράσινο τσάι και η σοκολάτα. Παρόλα αυτά, αν λάβουμε υπόψη μας τη συνήθη μερίδα, είναι σαφές ότι το τσάι αποτελεί την κύρια πηγή κατεχινών.

Πηγή: www.sigmalive.com/lifestyle/health/284009#sthash.9JoULzuP.dpuf

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.