Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα

Γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα

Υλικά

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.σ κοφτή αλάτι
  • 1/2 κ.σ ξίδι
  • 1/4 φλιτζάνι λιωμένο Βιτάμ
  • 1 1/2 κούπες χλιαρό νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο Βιτάμ για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100γρ Βιτάμ Soft
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • το ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλι
  • 5 αβγά
  • 1/2 φλιτζάνι Βιτάμ Soft
  • καστανή ζάχαρη για την κρούστα
  • Βιτάμ λιωμένο για το ταψί
  • κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό.
  • Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα.
  • Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δυό πλευρές της.

Για τη γέμιση:

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100γρ Βιτάμ, τη ζάχαρη και το γάλα.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα της κουζίνας. Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  • Αλείφουμε με Βιτάμ ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυό χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τειχώματα.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  • Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι Βιτάμ, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.

Tips:

*Σ΄αυτή την τάρτα ταιριάζει ένα παχύ, γευστικό γάλα. Το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του είναι το ιδανικότερο.

https://www.vitam.gr/suntages/galatopita-me-portokali-kai-kanela/

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.