Κέικ με σταφύλι και πορτοκάλι

Κέικ με σταφύλι και πορτοκάλι

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 200γρ Βιτάμ κλασικό
  • 4/5 ποτηριού ζάχαρη (200γρ)
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
  • 4 αυγά
  • 2/3 ποτηριού αλεύρι (110γρ)
  • 2/3 ποτηριού αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα πορτοκάλι:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος 30%
  • 250γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 1 ζελέ πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Συμπληρωματικά:

  • 2 πορτοκάλια
  • 500γρ σταφύλια χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια αυγών. Χτυπάμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη προσθέτοντας τους κρόκους χωριστά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αλεσμένα αμύγδαλα και το χυμό με τη φλούδα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το προετοιμασμένο μείγμα.

Αλείφουμε δύο φόρμες του κέικ (με διάμετρο 24 εκατοστά), με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τις τοποθετούμε στις έτοιμες φόρμες. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180 ° C. Αφήνουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Διαλύουμε το ζελέ σε 2/3 ποτηριού βραστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σφίξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί και τη μαρμελάδα.

Καλύπτουμε την κορυφή από το ένα ψημένο κέικ με το μισό της γέμισης. Τοποθετούμε τα σταφύλια πάνω και καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και με την υπόλοιπη γέμιση.

Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το δέρμα από τα κομμάτια του. Ψήνουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι.

Διακοσμούμε το κέικ με τα κομμάτια πορτοκαλιού και τα σταφύλια. Τέλος, πασπαλίζουμε με νιφάδες καβουρδισμένου αμυγδάλου.

Θερμοκρασία 180 °C

Χρόνος Ψησίματος 30’

Πηγή: https://www.vitam.gr/suntages/keik-me-staphuli-kai-portokali/

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.