Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα σύκου

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα σύκου

Συνταγή με Βιτάμ με βούτυρο από την Ντίνα Νικολάου

Υλικά

Για 1 φόρμα διαμέτρου 24 – 26 εκ.

  • 1 φλιτζ. τσαγιού Βιτάμ με βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουτ. σούπας Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 – 500 γρ. μαρμελάδα σύκου (ή κάποια άλλη γεύση της αρεσκείας σας)
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, για το άλειμμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το μαλακωμένο Βιτάμ με βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μείγμα, ζυμώνουμε με τα χέρια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη.

Παίρνουμε τα 3/4 της ζύμης (αφήνουμε  το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση και το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθεί).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε, και το πάχος της να είναι σχεδόν 2 εκ.

Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο λιωμένο Βιτάμ με βούτυρο και στρώνουμε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα αλλά και στα τοιχώματα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.

Απλώνουμε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Χωρίζουμε τη ζύμη που αφήσαμε  κατά μέρος σε 4 ίσα κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζουμε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας δηλαδή τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα «κορδόνια» ζύμης με το μείγμα αυτό, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν.

Ψήνουμε την Πάστα Φλώρα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε

Πηγή: https://www.vitam.gr/suntages/page-10/

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.