Τάρτα Μπακλαβά

Τάρτα Μπακλαβά

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ Βιτάμ παγωμένο κλασικό
  • 1 αβγό ή 2 κρόκοι αβγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού
  • 2 1/2 φλιτζάνια αμύγδαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι Βιτάμ κλασικό

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.σ κονιάκ
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • μερικές σταγόνες λεμόνι
  • Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού

 Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
  2. Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
  4. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
  5. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα.
  2. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού στον πάτο.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με την κανέλα, το γαρύφαλο και τη ζάχαρη.
  4. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.
  5. Λιώνουμε το Βιτάμ και περιχύνουμε το αμύγδαλο.
  6. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  7. Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μετράμε 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
  8. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο την περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.

 Tips
*Αντί για αμύγδαλο μπορούμε να βάλουμε φυστίκι Αιγίνης, φουντούκι, καρύδι ή ένα μείγμα από όσους ξηρούς καρπούς βρίσκονται στο ντουλάπι μας.
*Αυτή η τάρτα γίνεται νοστιμότερη αν φροντίσουμε να ανοίξουμε το φύλλο όσο γίνεται πιο λεπτό.

Θερμοκρασία 180ο C

Χρόνος Ψησίματος 20-25’

Πηγή: https://www.vitam.gr/suntages/tarta-mpaklaba/

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.