Τάρτα  με καραμελωμένες μπανάνες και σοκολάτα

Τάρτα με καραμελωμένες μπανάνες και σοκολάτα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ Βιτάμ κλασικό παγωμένο
  • 1 αβγό ή 2 κρόκοι αβγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού

Για τη σοκολάτα:

  • 100γρ κουβερτούρα
  • 150γρ γάλα
  • 1 βανίλια
  • 20γρ Βιτάμ κλασικό
  • 1 σφηνάκι ρούμι

Για τις μπανάνες:

  • 4 μπανάνες
  • 50γρ Βιτάμ
  • 75γρ καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • λιωμένο Βιτάμ για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
  2. Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
  4. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
  5. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

  1. Αλείφουμε με Βιτάμ μια ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τειχώματα.
  2. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και γεμίζουμε τον πάτο με φασόλια ή ρεβύθια.
  3. Ψήνουμε τη ζύμη σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Βιτάμ μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις κάψει βάζουμε τις μπανάνες ολόκληρες.
  5. Σοτάρουμε κι από τις δυό πλευρές μέχρι να ροδίσουν οι μπανάνες, σβήνουμε με το ρούμι και το πορτοκάλι και μόλις εξατμιστούν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Σε μπεν-μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Στρώνουμε τις μπανάνες πάνω στη ζύμη και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.

 

Tips:

  • Αυτή η τάρτα τρώγεται μόνο ζεστή!
  • Αν δεν έχουμε ρούμι μπορούμε να την αρωματίσουμε με κονιάκ ή με Γκραν-Μαρνιέ ή με Κουαντρό.
  • Δεν θέλουμε ούτε άγουρες ούτε πολύ ώριμες μπανάνες. Οι μέτριες είναι οι καλύτερες.

Θερμοκρασία: 180 °C Χρόνος Ψησίματος: 30′

https://www.vitam.gr/suntages/tarta-me-karamelomene-mpanana-kai-sokolata/

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.