Τσουρέκι

Τσουρέκι

Λίστα Συστατικών

  • 75 γρ. νερό χλιαρό
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 125 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
  • 40 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 60 γρ. γάλα
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 5 γρ. μαχλέπι σκόνη
  • 2 γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 φακελάκι βανιλέτα
  • 190 γρ. ζάχαρη
  • 1 γρ. αλάτι
  • 125 γρ. Βιτάμ Κλασικό
  • 1 γρ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
  • 25 γρ. Βιτάμ Culinese
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαυροσούσαμο

Πώς να το φτιάξετε

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό, ώστε να γίνει χλιαρό.
  2. Στο μίξερ με τον γάντζο ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό νερό και τα 125 γρ. αλεύρι ώστε να φτιάξουμε το προζύμι.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανιλέτα, τη ζάχαρη και το Βιτάμ. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα στο προζύμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι λίγο-λίγο. Στο τέλος προσθέτουμε το Βιτάμ Culinesse και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια από τα οποία προκύπτουν 2 τσουρέκια.
  6. Πλάθουμε τα ίσα κομμάτια σε μακρόστενα ζυμάρια και φτιάχνουμε 2 πλεξούδες (μία για κάθε τσουρέκι).
  7. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε προσεκτικά με ασπράδι αυγού.
  8. Ανοίγουμε τον φούρνο στους 40ο C και τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι με νερό και το ταψί με τα τσουρέκια μας. Τα αφήνουμε για 45 λεπτά για να φουσκώσουν.
  9. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αλείφουμε ξανά προσεκτικά με ασπράδι αυγού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο.
  10. Ψήνουμε στους 150ο C για 50 λεπτά περίπου.

Θερμοκρασία 150 °C  Χρόνος Ψησίματος 50 min

Πηγή: https://www.vitam.gr/suntages/tsoyrekipasxa/

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.