Χριστούγεννα χωρίς τύψεις

Χριστούγεννα χωρίς τύψεις

Είναι αποδεδειγμένο ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι επικίνδυνη όσον αφορά το βάρος μας. Ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια των γιορτών παίρνει συνήθως ένα με δύο κιλά, αυτό οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών που ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνει την επόμενη ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Γιορτές και δίαιτα δεν συνδυάζονται, καλό είναι όμως να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις!

Φαγητό
Πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο της μερίδας σας. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεμίσετε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύμα σας.

Μπορείτε να καταναλώσετε τη γεμιστή γαλοπούλα χωρίς τύψεις, η γαλοπούλα αν αφαιρεθεί η πέτσα της έχει άπαχο κρέας, είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μπορεί η γέμιση της να είναι παχυντική αλλά μην τη στερηθείτε, μία μερίδα δεν θα επηρεάσει το βάρος σας. Οι σαλάτες παίζουν σημαντικό ρόλο αυτές τις μέρες, γιατί οι φυτικές τους ίνες θα δεσμεύσουν ένα μέρος της χοληστερόλης και του λίπους του φαγητού. Καλό θα ήταν λοιπόν οι σαλάτες (χωρίς σος) να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας.

Ποτό
Εκτός από το φαγητό άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες είναι και το ποτό. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι σίγουρο ότι κάτι αλκοολούχο (σαμπάνια, κρασί, λικέρ) σας επιβαρύνει με θερμίδες και επειδή, συνήθως το αλκοόλ συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστρεπτικό όσον αφορά το βάρος σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέξετε κόκκινο κρασί από οποιοδήποτε άλλο ποτό, γιατί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση και στην θέση των ξηρών καρπών να βάλετε στικ λαχανικών, οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά αλλά θα ανεβάσουν τη θερμιδική σας πρόσληψη.

Γλυκό
Φτάσαμε στον πειρασμό των Χριστουγέννων. Είναι ακατόρθωτο να αποφύγει κανείς τα γλυκά, καλό είναι να δώσετε προσοχή στη ποσότητα γιατί η κατανάλωση τους μπορεί να εκτοξεύσει την θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων σας στα ύψη. Βάση όμως διατροφικής αξίας είναι καλύτερο να καταναλώσετε ένα μελομακάρονο, γιατί αν έχει γίνει με ελαιόλαδο θα δώσει στον οργανισμό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και με το μέλι θα προσλάβετε φυσικούς υδατάνθρακες που θα σας δώσουν άμεσα ενέργεια, σε αντίθεση με ένα κουραμπιέ που θα επιβαρύνει τον οργανισμό με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, λόγω του αγελαδινού βουτύρου που περιέχει.

Ακολουθώντας τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές μπορείτε να απολαύσετε τους πειρασμούς των γιορτών διατηρώντας το βάρος σας σταθερό.

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/hristoygenna-hwris-typseis

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.