Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσα πρέπει να φάει το παιδί μου

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσα πρέπει να φάει το παιδί μου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Τα χριστουγεννιάτικα αυτά γλυκά βρίσκονται σε αφθονία σε κάθε ελληνικό σπίτι και περιμένουν μεγάλους και μικρούς να τα γευτούν. Όμως, τι ποσότητες πρέπει να τρώει το παιδί σας;  Τι πρέπει να προσέξετε ως γονείς; Είναι πιο υγιεινά τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες;

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονισθεί πως και τα δυο είναι γλυκά, οπότε η υπερκατανάλωση τους ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να καταναλώνονται με όριο και η παρασκευή τους να είναι με αγνά υλικά.

Καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά κάτω των 4 ετών τόσο  μελομακάρονα όσο και  κουραμπιέδες καθώς περιέχουν ξηρούς καρπούς και εγκυμονεί ο κίνδυνος πνιγμού του παιδιού. Επίσης, ανάλογα με την ποσότητα υλικών παρασκευής, ένα μέτριο κομμάτι μελομακάρονο ή κουραμπιές μπορεί να περιέχει από 110 έως 150 θερμίδες, που σημαίνει, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση.

Στην ερώτηση ποια είναι πιο υγιεινά τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες, απαντάμε τα πρώτα. Αυτό που κάνει τα μελομακάρονα να υπερισχύουν των κουραμπιέδων είναι τα υλικά παρασκευής τους. Στα μελομακάρονα είθισται να τα παρασκευάζουμε με ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και καλών μονοακόρεστων λιπαρών. Επίσης, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, πολυακόρεστων λιπαρών (ω – 6 και ω – 3), και φυτικών ινών. Τέλος, το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.