Φυσικοί χυμοί… καθημερινοί σύμμαχοι της διατροφής μας

Φυσικοί χυμοί… καθημερινοί σύμμαχοι της διατροφής μας

Το 40-60% του ανθρώπινου βάρους αποτελείται από νερό, από το οποίο τα 2/3 βρίσκονται ενδοκυτταρικά, δηλαδή εντός των κυττάρων μας, και το υπόλοιπο εξωκυτταρικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα νερό ημερησίως. Από αυτά, το 1,5 λίτρο προέρχεται από τα πόσιμα υγρά, 0,7 προέρχεται από τις τροφές και περίπου 0,2 από το νερό που δημιουργείται από τις καύσεις των τροφών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Institute of Medicine of the National Academies of Science της Αμερικής το 2004, το 80% των αναγκών μας σε υγρά καλύπτεται από μη αλκοολούχα ροφήματα όπως πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, τσάι, καφές και το 20% από τρόφιμα.

Ο βασικότερος παράγοντας ρύθμισης του επιπέδου ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το αίσθημα της δίψας. Για να εκδηλωθεί στον άνθρωπο το αίσθημα αυτό πρέπει να εμφανίζει απώλεια υγρών που κυμαίνεται από 0,8 έως 2%, δηλαδή να έχει ήδη υποστεί ήπια αφυδάτωση. Εκτός αυτού, ο μηχανισμός της δίψας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ή ακόμη και την ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη δίψα πολύ αργότερα από τους ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης λόγω του μικρότερου μεγέθους του σώματος τους. Παράλληλα, η αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία αυξάνουν τις άδηλες απώλειες από την αναπνοή και τον ιδρώτα, με σκοπό τη διατήρηση της θερμοκρασίας του οργανισμού και την καλύτερη λειτουργία τουΗ σημασία της ενυδάτωσηςστη διατήρηση της υγείας του οργανισμού έγκειται στη ρύθμιση της κυτταρικής ομοιόστασης με συνέπεια την ομαλή επιτέλεση των πολύπλοκων και απαραίτητων για τη ζωή βιοχημικών διεργασιών εντός του κυττάρου.

Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων αποτελεί ένα θρεπτικό τρόπο διατήρησης των επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού. Κάθε ποτήρι χυμού συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη υγρών, και κατά συνέπεια στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού χαρίζοντάς του παράλληλα τόνωσηενέργειαβιταμίνες και μέταλλα που καθημερινά έχει ανάγκη. Ένα ποτήρι με 100% χυμό φρούτων αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτων και λαχανικών, από τις πέντε μερίδες που συνιστά η επιστημονική κοινότητα για τη διατήρηση της υγείας. Οι χυμοί φρούτων περιέχουν κυρίως σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα και αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών (όπως οι βιταμίνες A, E, C), φυτοχημικών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών. Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων θα μπορούσε να αποτελεί μία υγιεινή επιλογή ενυδάτωσης του οργανισμού, προσφέροντας του παράλληλα και πολλά άλλα οφέλη.

Πηγή: http://bit.ly/10O2vKG

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.