Φλαβονοειδή και τσάι

Φλαβονοειδή και τσάι

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα της Camelia sinensis, το φυτό από όπου προέρχεται το τσάι, εντάσσονται στη κατηγορία των φλαβονοειδών και ανήκουν σε μια οικογένεια φυσικών χημικών ουσιών που λέγονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες χαρακτηρίζονται από την παρουσία μιας τουλάχιστον φαινόλης ανά μόριο. Πολυφαινόλες είναι οι τανίνες, οι λιγνάνες και τα φλαβονοειδή.

Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών. Ήδη, εργαστηριακές έρευνες έχουν εντοπίσει πάνω από 4.000 φλαβονοειδή και κλινικές μελέτες πλέον έχουν στόχο να προσδιορίσουν ποια από αυτά σχετίζονται με την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών. Γενικά, συνιστάται η πρόσληψη μια μεγάλης παλέτας αντιοξειδωτικών από διατροφικές πηγές, καθώς τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες τροφές ή ροφήματα όπως το τσάι περιέχουν διάφορες ουσίες που δρουν αθροιστικά με τα φλαβονοειδή.

Καθώς η κατανάλωση ροφημάτων είναι πλέον μια σημαντική πηγή πρόσληψης υγρών, θερμίδων και άλλων διατροφικών στοιχείων, το τσάι αναδεικνύεται σε σημαντική πηγή πρόσληψης φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε όλα τα είδη τσαγιού – μαύρο, πράσινο και ουλόνγκ και προέρχονται από το ίδιο φυτό. όμως λόγω της διαφορετικής διαδικασίας ζύμωσης στην οποία υποβάλλονται μετά τη συγκομιδή, το μαύρο και το πράσινο τσάι διαφέρουν στο είδος των φλαβονοειδών που περιέχουν, και γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωση και των δύο. Το μαύρο τσάι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σύνθετα φλαβονοειδή όπως θειοφλαβίνη και η θειορουβικίνη, ενώ το πράσινο είναι πλουσιότερο σε απλά φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.