Γιαγιά &Παππούς: αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Γιαγιά &Παππούς: αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει τους περισσότερους γονείς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να καταφεύγουν στη βοήθεια των παππούδων και γιαγιάδων για το μεγάλωμα των παιδιών.

Η κατάσταση πολλές φορές μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου ιδίως όταν οι παππούδες επεμβαίνουν αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Τα παιδιά αυτά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα.

Ανάλυση από έρευνα σε 12.000 τρίχρονα παιδιά, έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς βρίσκονται στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί λίγες ώρες την μέρα.

Αντιθέτως, παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν κάποια κοπέλα να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο να πάρουν περιττά κιλά.

Σύμφωνα με το BBC, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας ανέφερε ότι, «Τι και αν προσπαθείτε εσείς να μάθετε στο παιδί να τρώει από όλα –κρέας, ψάρι- λαχανικά; Τι και αν προσπαθείτε να βάλετε σε τάξη τη διατροφή του παιδιού, να μασήσει καλά τη τροφή του, να μην φάει γλυκό πριν από το κυρίως γεύμα; Έρχονται ο παππούς και η γιαγιά κρατώντας γλυκά στο χέρι , το παιδί αυτόματα χαίρεται και πηγαίνει να αρπάξει τη σοκολάτα παραβιάζοντας τους δικούς σας κανόνες.»
Καθότι όμως ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού είναι ανεκτίμητος για το παιδί, θα πρέπει να το χειριστείτε το διαφορετικά.

  • Μιλήστε ανοιχτά στον παππού και τη γιαγιά. Εξηγήστε τους τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας και δώστε τους να καταλάβουν πως αν δεν προσέξουν όλοι μαζί τη διατροφή του παιδιού υπάρχει πιθανότητα το εγγονάκι να γίνει υπέρβαρο.
  • Ζητήστε από τους παππούδες να παίρνουν αποκλειστικά την άδεια από εσάς μπροστά στο παιδί ρωτώντας σας εάν μπορούν να του δώσουν γλυκό. Έτσι το παιδί συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν κανόνες και ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται πρώτα από εσάς τους ίδιους.
  • Εξηγείστε στον παππού και τη γιαγιά ότι πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους με κάποια δραστηριότητα που θα προτείνουν στο παιδί και όχι να χρησιμοποιούν σαν μέσο επιβράβευσης το φαγητό.
  • Σε περιπτώσεις που λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι, ετοιμάστε εσείς οι ίδιοι το μενού του παιδιού σας από την προηγούμενη μέρα. Δώστε στη γιαγιά τη διατροφή του παιδιού καταγεγραμμένη σε ένα χαρτί έτσι ώστε να την ακολουθήσει… κατά γράμμα.
  • Αποφύγετε την αγορά μη διατροφικά σωστών τροφών. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση τόσο τα παιδιά όσο και οι παππούδες που θα θέλουν να τα «γλυκάνουν» με μια λιχουδιά.
  • Φυσικά μην φτάσετε στην υπερβολή, ένα γλυκό δύο φορές την εβδομάδα δεν είναι κακό.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο, κλείστε ραντεβού με έναν διαιτολόγο και εάν είναι δυνατό πηγαίνετε μαζί. Ο διαιτολόγος θα υποδείξει τη σωστή διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί και κατ’ επέκταση και οι υπόλοιποι που επιμελούνται τη διατροφή του.

Πηγή: www.Life2day.gr

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.