Η αξία της ενυδάτωσης

Η αξία της ενυδάτωσης

Το σωματικό βάρος αποτελείται κατά 50% – 70% από νερό, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Γι’ αυτό η συνεχής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για την υγεία αποδεικνύεται και από το ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει ακόμα και εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά μόλις μερικά εικοσιτετράωρα χωρίς νερό.

Το υγρά επιτελούν διάφορες λειτουργίες, καθώς  μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνουν τις ουσίες που πρέπει να αποβάλει ο οργανισμός. Τα υγρά επίσης «λιπαίνουν» τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού: Σε αρχικά στάδια εμφανίζονται δυσκοιλιότητα και πονοκέφαλοι, ενώ σε προχωρημένα στάδια αφυδάτωση και έντονα προβλήματα όπως ουρολοίμωξη ή λιποθυμίες. Γι’ αυτό  πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας να είναι πάντα καλά ενυδατωμένο ώστε να διατηρείται ισορροπία μεταξύ των υγρών που αποβάλλει, για παράδειγμα ως ιδρώτα ή τα ούρα, και των υγρών που προσλαμβάνει από διατροφικές πηγές και το ενεργειακό μεταβολισμό.

Κάθε οργανισμός, βέβαια, διαφέρει ως προς τον όγκο των υγρών  που χρειάζεται για να είναι καλά ενυδατωμένος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ένας άνδρας βάρους 70 κιλών πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα. Αντίστοιχα, μια γυναίκα βάρους 60 κιλών χρειάζεται κατά μέσο όρο 2,2 λίτρα ημερησίως, ενώ τα παιδιά βάρους 10 και 5 κιλών πρέπει να προσλαμβάνουν, αντίστοιχα, 1 και 0,75 λίτρα υγρά την ημέρα.

Όταν το σώμα αποβάλλει περισσότερο νερό από ό,τι προσλαμβάνει, ο οργανισμός κινδυνεύει από αφυδάτωση. Ωστόσο, διαθέτει διάφορους ομοιοστατικούς μηχανισμούς οι οποίοι πυροδοτούνται όταν η ισορροπία διαταράσσεται άνω του 1% στα υγρά που αποβάλλει και στα υγρά που προσλαμβάνει το σώμα. Ο πιο άμεσος μηχανισμός είναι η δίψα.

Σύμφωνα με πληθυσμιακές έρευνες, οι Βρετανοί προσλαμβάνουν  περίπου 40% των υγρών που καταναλώνουν από το τσάι. πίνοντας κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.