Η ιστορία του τσαγιού

Η ιστορία του τσαγιού

Οι Κινέζοι γνωρίζουν το τσάι εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Τα πρώτα κείμενα για το ρόφημα αναφέρουν ότι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουγκ, στον οποίο αποδίδονται επιστημονικές και ιατρικές γνώσεις. Στον Σεν Νουγκ επίσης αποδίδεται η συμβουλή να βράζεται το νερό προτού καταναλωθεί. Η ιστορία λέει, ότι σε μια περιοδεία του στο ύπαιθρο, έπεσαν λίγα ξερά φύλλα από το φυτό Camelia sinensis μέσα στο νερό που έβραζαν οι υπηρέτες του. Καθώς το νερό χρωματιζόταν, το τσάι κέντρισε την περιέργεια του αυτοκράτορα, ο οποίος αποφάσισε να το δοκιμάσει – και με έκπληξη διαπίστωσε ότι το ρόφημα δεν είναι μόνο εύγευστο, αλλά του προκάλεσε και ένα αίσθημα ευεξίας.

Έτσι το τσάι καθιερώθηκε στην Κίνα αρχικά ως ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες – κάτι που αποδεικνύεται και από αρχαία ρητά, όπως  το «πίνοντας ένα τσάι την ημέρα οδηγείς τον φαρμακοποιό στη πείνα». Αργότερα, αναδείχθηκε και ως το ρόφημα απόλαυσης και σιγά σιγά διαδόθηκε από την Κίνα στην Ιαπωνία και από τις χώρες της Ανατολής στην Ευρώπη, τη Ρωσία και κατόπιν στην Αμερική.

Η αποδοχή που γνώρισε το τσάι τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό και το εμπόριο, στο οποίο στηρίχθηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες, ξεκινώντας από των Ταγκ στην Κίνα. Η αξία του ως εμπόρευμα ήταν τόσο μεγάλη, ‘ώστε για κάποιο διάστημα οι έμποροι της κινέζικης επαρχίας Φουγιάν προτιμούσαν για τις συναλλαγές του το τσάι αντί για χαρτονομίσματα.

Οι βουδιστές μοναχοί επίσης συντέλεσαν αποφασιστικά στη διάδοση του τσαγιού, κάνοντάς το γνωστό όχι μόνο στις χώρες της Ανατολής αλλά και σε Ευρωπαίους ιεραπόστολους. Ερχόμενο στην Ευρώπη, το τσάι ήταν αρχικά ρόφημα της αριστοκρατίας, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σήμερα, το ρόφημα αυτό είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, κερδίζοντας συνεχώς οπαδούς που αναζητούν την ευεξία και μια πιο υγιεινή διατροφή.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.