Πως παρασκευάζουμε το τσάι

Πως παρασκευάζουμε το τσάι

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού που είχαν παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά η διαδικασία προετοιμασίας του δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε, είτε χρησιμοποιούμε τσάι χύμα είτε φακελάκι ή φακελάκι – πυραμίδα. Διαφορές πάντως υπάρχουν στο χρόνο παρασκευής μαύρου και πράσινου τσαγιού – αλλά συχνά και από ποικιλία σε ποικιλία-, γι’ αυτό συνιστάται να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε γενικές γραμμές, το μαύρο τσάι χρειάζεται από 2 έως 6 λεπτά για να εκχυλισθεί, ενώ το πράσινο χρειάζεται μόνο 3.

Για να φτιάξετε τσάι, ξεκινάτε πάντα με φρέσκο, κρύο νερό. Όταν χρησιμοποιείτε βραστήρα, να βάζετε φρέσκο νερό κάθε φορά που φτιάχνετε τσάι και να καθαρίζετε συχνά το βραστήρα, για να μη συγκεντρώνονται άλατα στις αντιστάσεις του.

Για το μαύρο τσάι το νερό πρέπει να βράζει, ενώ για το πράσινο ή λευκό τσάι είναι έτοιμο λίγο πριν το βρασμό. Ιδίως για το μαύρο τσάι συνιστάται να ζεσταίνεται η τσαγιέρα ή το φλιτζάνι  στο οποίο θα ετοιμαστεί. Όταν χρησιμοποιείτε φακελάκι, πρέπει να το ανακινείτε ελαφρά πάνω-κάτω μέσα στο φλιτζάνι.

Για δυνατό τσάι, αυξήστε την ποσότητα τσαγιού και όχι το χρόνο παρασκευής. Οι αναγραφόμενες ποσότητες στις συσκευασίες είναι συνήθως για το φλιτζάνι 220-250 ml.

Το μαύρο τσάι σερβίρεται σκέτο, με μια φέτα λεμονιού ή λίγο γάλα, και μπορεί να γλυκανθεί με ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.