Σούπερ μάρκετ – Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας

Σούπερ μάρκετ – Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ο χρόνος με τα παιδιά περισσότερος, για την πλειοψηφία των γονιών τουλάχιστον. Αυτός ο χρόνος μπορεί να αποτελέσει και μία καλή ευκαιρία για τους γονείς στο να διδάξουν στα παιδιά τους αρκετά πράγματα για τη διατροφή, καθώς η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την παιδική ηλικία. Πέρα από το να μαγειρέψετε μαζί κάποιο γεύμα, να τους μάθετε τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ είναι επίσης μία καλή ιδέα για να περάσετε ευχάριστα, αλλά και εποικοδομητικά, το απόγευμά σας. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ευκαιρία για μάθηση! Τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ είναι χωρισμένα σε ομάδες και μπορούν να γίνουν μια καλή ευκαιρία για να μάθετε στο παιδί τις ομάδες τροφίμων.

Αρχίστε με τα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά. Ενημερωστε το παιδί σας ότι τα σιτηρά μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια για να φέρουμε σε πέρας τις δραστηριότητες της καθημερινότητας μας.

Συνεχίζουμε με τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαλέξτε τα με το παιδί, δείξτε του με τι κριτήρια τα επιλέγουμε και μιλήστε του για την εποχικότητα.

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντική ομάδα στην διατροφή του παιδιού και περιλαμβάνουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί και βοηθούν στην ανάπτυξη.

Προχωράμε στην πρωτεΐνη, δηλαδή το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα όσπρια. Μιλήστε στο παιδί για την ομάδα της πρωτεΐνης και πως αυτή θα το βοηθήσει να είναι γερό και να ψηλώσει.

Και καταλήγουμε  στην ομάδα του λίπους. Τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να μάθουν για τα είδη των λιπών και το διαχωρισμό τους σε “καλά” και “κακά”. Βάλτε στο καρότσι ελαιόλαδο και φυτική μαλακή μαργαρίνη και αφήστε το ζωικό βούτυρο και τη μαγιονέζα.

Γιατί να μην αξιοποιήσετε τον παραπάνω χρόνο και για μαγείρεμα ενός φαγητού ή γλυκού; Δείτε τα υλικά από το σπίτι, ετοιμάστε την απαραίτητη λίστα, ψωνίστε τα και ετοιμάστε το φαγητό ή το γλυκό μαζί με το παιδί. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει πως παρασκευάζονται και από τι αποτελείται.

Για τους πιο προχωρημένους, ή μάλλον τους μεγαλύτερους, το σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι ένα μάθημα για τις ετικέτες τροφίμων. Τι προσέχουμε και τι θέλουμε να είναι μειωμένο, όπως τα σάκχαρα, οι θερμίδες και το αλάτι. Με γνώμονα τα συστατικά, τη διατροφική αξία αλλά και τις προτιμήσεις, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει ποιο προϊόν θέλει να αγοράσετε.

Τέλος, ειδικά στις μέρες μας, οι αγορές στο σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μιλήσετε στο παιδί για την οικονομική κρίση και πως η τιμή ενός προϊόντος πολλές φορές καθορίζει αν θα το επιλέξουμε ή όχι.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rees KHartley LFlowers NClarke AHooper LThorogood MStranges S“Mediterranean” dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 12;8:CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub2.

 

Webb DDonovan SMMeydani SN. The role of yogurt in improving the quality of the American diet and meeting dietary guidelines. Nutr Rev. 2014 Mar;72(3):180-9. doi: 10.1111/nure.12098.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.