Σούπες του κόσμου

Σούπες του κόσμου

Ένα από τα πιο παλιά εδέσματα, που συναντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι η σούπα.

Είτε με λαχανικά, είτε με ψάρι, με κρέας ή με ζυμαρικά, είναι ένα πιάτο που θα ικανοποιήσει και την αίσθηση της πείνας και τη γεύση σας. Η ουσία της σούπας είναι ο ζωμός και αυτό άλλωστε το έχει αποδείξει και η ιστορία. Ξεκινώντας από τον σπαρτιάτικο «Μέλανα Ζωμό» και τη σούπα με σέλινο που επινόησε η μαντάμ ντε Πομπαντούρ για να ξυπνήσει το πάθος του Λουδοβίκου του ΙΔ”, μέχρι τη σύγχρονη παραδοσιακή μπουγιαμπέσα ή τη σούπα από γλυκιά κολοκύθα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σούπα είναι η αρχή της μαγειρικής, καθώς είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ανάμειξη συστατικών.

Διάσημες σούπες
Σε γενικές γραμμές η σούπα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε υλικό φανταστείτε. Απλά το ρίχνετε στην κατσαρόλα, με νερό…

Έτσι κάπως ξεκίνησαν και μερικές από τις πιο διάσημες σούπες του κόσμου.

  • Στην Ισπανία για παράδειγμα, η διάσημη σούπα γκασπάτσο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, όπου το κρέας και τα ψάρια ήταν δυσεύρετα. Το μόνο συστατικό που δεν έλειπε ήταν η τομάτα, που είναι ουσιαστικά και η βάση αυτής της συνταγής. Τώρα πια βέβαια η συνταγή μπορεί να περιέχει από ψάρι και κρέας, μέχρι φακές, λαχανικά ή μακαρόνια.
  • Η συνταγή της γαλλικής μπουγιαμπέσα εμφανίζεται πρώτη φορά στην Προβηγκία και βασίζεται και αυτή σε… αναγκαιότητα. Ουσιαστικά ήταν φαγητό των ψαράδων, που την έφτιαχναν με τα ψάρια που έμεναν απούλητα στην αγορά και το όνομά της προέρχεται από το σκεύος που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή της. Από τότε η συνταγή έχει εξευγενιστεί και έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές, η καλύτερη μπουγιαμπέσα ωστόσο λέγεται πως φτιάχνεται στη Μασσαλία.
  • H εθνική μας σούπα η φασολάδα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά, μεσογειακά πιάτα. Συνδυάζει τη δύναμη των οσπρίων, της τομάτας και του ελαιολάδου σε ένα δυναμωτικό και θερμαντικό πιάτο. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα λιπαρά, είναι το φαγητό που έθρεψε τις κατώτερα οικονομικά τάξεις σε δύσκολα χρόνια καθώς για την παρασκευή της απαιτούνται πολύ απλά υλικά. Φασόλια, τομάτα, σέλινο και καρότα… Σήμερα συναντάται εμπλουτισμένη είτε με κρέας, λουκάνικα ή χοιρινό ή και με διάφορα αρωματικά όπως παραλλαγή με άρωμα πορτοκαλόφλουδας, πιπεριάς κ.α.
  • Η πολύ γνωστή μας μαγειρίτσα αποτελεί στην πραγματικότητα το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα αρτύσιμα φαγητά του Πάσχα. Και αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της. Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο φαγητό με κρέας που απολαμβάνουμε μετά από σαράντα μέρες νηστείας. Είναι δηλαδή η προπόνηση μας για τον μεγάλο αγώνα του οβελία.
  • Στην Ιταλία η βασίλισσα της σούπας, η μινεστρόνε έχει πολλές παραλλαγές. Τα βασικά της συστατικά όμως είναι τα λαχανικά και τα κοντά ζυμαρικά. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Τη γευστική διαφορά βέβαια την κάνει η ποιότητα της παρμεζάνας που προσθέτουν από πάνω.
  • H κλασσική πορτογαλική σούπα είναι η caldo verde, η οποία συνήθως έπαιρνε θέση στο γιορτινό τραπέζι και συνοδευόταν από κάποιο λουκάνικο. Περιέχει πολτοποιημένες πατάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και φυσικά ελαιόλαδο. Η caldo verde προέρχεται από την επαρχία Minho, στη βόρεια Πορτογαλία, όμως έχει γίνει διάσημη σε όλη την Πορτογαλία και είναι η αγαπημένη επιλογή των πορτογάλων όλου του κόσμου.

Γενικά οι σούπες του κόσμου είναι άπειρες και πεντανόστιμες. Έχουν θεραπευτική ικανότητα και προσφέρουν γευστική απόλαυση. Άλλες με βάση το ελαιόλαδο και άλλες με βάση την κρέμα προκαλούν να τις δοκιμάσετε μιας και αποτελούν το πρώτο πιάτο ενός επίσημου γεύματος αλλά και μια υγιεινή, εύκολη και γρήγορη καθημερινή επιλογή! Μη διστάσετε να τις απολαύσετε.

Πηγή: http://www.knorr.gr/text.php?text_id=26

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.