Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που παράγουν τα φυτά και τα οποία επιβραδύνουν την οξείδωση – μια χημική διαδικασία στην οποία οφείλεται, για παράδειγμα, το τάγγισμα των λιπαρών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας τις φυσικές συνέπειες  της γήρανσης και κάποιες χρόνιες βλάβες και ασθένειες, όπως καρδιόπαθειες ή ο καρκίνος.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου υπάρχουν στο περιβάλλον  – από ανθρωπογενείς πηγές όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή το κάπνισμα αλλά και από φυσικές όπως το φως του ηλίου – αλλά επίσης παράγονται από οργανισμούς όπως ο ανθρώπινος στο πλαίσιο της φυσιολογικής αναπνοής και γήρανσης. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου γίνονται βλαβερές όταν υπερτερούν λόγω έλλειψης αντιοξειδωτικών στοιχείων που τις εξουδετερώνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από επιστημονικές έρευνες, ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται περίπου 10.000 επιθέσεις καθημερινά από ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα έχει δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς κατά των ελεύθερων ριζών.  Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, από διατροφικές πηγές όπως το τσάι, ενισχύει  την φυσική άμυνα του οργανισμού. Για παράδειγμα, οι τανίνες – μια από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μαύρο τσάι και στις οποίες οφείλει το χρώμα του- τυλίγονται γύρω από τα μεταλλικά ιόντα για να τα εξουδετερώσουν.

Κάθε φυτό ή κάθε οικογένεια φυτών παράγει διαφορετικά αντιοξειδωτικά τα οποία, στο σύνολό τους, ελέγχουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα διάφορα αντιοξειδωτικά έχουν ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς το καθένα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Έτσι, κάποια αντιοξειδωτικά, όπως  η βιταμίνη C, είναι υδατοδιαλυτά  ενώ άλλα, όπως η βιταμίνη Ε, είναι  λιποδιαλυτά, κι επομένως εισχωρούν σε διαφορετικά τμήματα του οργανισμού κι έχουν διαφορετική βιολογική δράση στα κύτταρα. Μερικά αντιοξειδωτικά μόρια όπως ξ βιταμίνη Ε, βοηθούν επίσης στη διατήρηση των ιδιοτήτων άλλων αντιοξειδωτικών.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.