Τσάι, ένα ελιξίριο της φύσης

Τσάι, ένα ελιξίριο της φύσης

Στη Κίνα, το τσάι καθιερώθηκε πρώτα ως ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες και αργότερα ως ρόφημα απόλαυσης. Κάθε χρόνο νέες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού. Πρόσφατα, το πράσινο τσάι έχει συγκεντρώσει την προσοχή των επιστημόνων στα οφέλη των πολύτιμων αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων που περιέχει.

Το τσάι, είναι 100% φυσικό προϊόν, παράγεται από τα φύλλα της Camelliasinensis, ένα φυτό ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και ενισχύουν την ασπίδα προστασίας του οργανισμού ενάντια στις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο περιβάλλον – από φυσικές πηγές όπως το φως του ηλίου και ανθρωπογενείς όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση – αλλά και που παράγονται από τον οργανισμό στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης.

Τα αντιοξειδωτικά που παράγει το τσάι ανήκουν στην κατηγορία φλαβονοειδών. Το πράσινο τσάι, που υποβάλλεται σε ελάχιστη επεξεργασία, είναι πλουσιότερο σε απλά φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες, ενώ στη διάρκεια της ζύμωσης που υποβάλλονται τα φύλλα για την παραγωγή του μαύρου τσαγιού, μεταβάλλονται σε σύνθετα φλαβονοειδή όπως η θειοφλαβίνη. Το πόσες από αυτές τις ευεργετικές ουσίες περνούν στον οργανισμό εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και προετοιμασίας του τσαγιού.

Η διατροφική αξία του τσαγιού είναι επίσης, σημαντική. Καθώς, το τσάι, δεύτερο σε κατανάλωση υγρό στον κόσμο μετά το νερό, δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολύτιμη ενυδάτωση αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να το επιβαρύνει με πρόσθετες θερμίδες, όταν πίνεται σκέτο. Έρευνες συνιστούν ότι πίνοντας τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, προσφέρουμε στον οργανισμό μας σημαντικά οφέλη, γιατί εκτός από φλαβονοειδή περιέχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.