Τσάι για οδοντική υγεία

Τσάι για οδοντική υγεία

Το τσάι είναι μια καλή πηγή φθορίου, ένα φυσικό στοιχείο που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και ενισχύει το σμάλτο των δοντιών, όπως αποδεικνύεται από επιδημιολογικές μελέτες σε πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση τσαγιού. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 0,3 mg με 0,5 mg φθορίου, κάτι που το καθιστά την κύρια πηγή φθορίου σε χώρες όπως η Αγγλία.

Μελέτη για την παραμονή του φθορίου που περιέχει το τσάι στο στόμα έδειξε ότι 34% του φθορίου που προσλαμβάνεται από γαργάρα με τσάι παραμένει στο στόμα και σε μεγάλο ποσοστό του εμφανίζει ισχυρή ικανότητα δέσμευσής του από το σμάλτο των δοντιών.

Οι τανίνες που περιέχει το τσάι είναι επίσης αποτελεσματικές στην πρόληψη και καταπολέμηση της τερηδόνας, καθώς μελέτες επισημαίνουν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του βακτηρίου  S.mutans. Μαζί με τις τανίνες, οι κατεχίνες και άλλες φαινολικές ουσίες ενισχύουν την προστασία του σμάλτου από τα οξέα –ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το φθόριο.

Η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει επίσης και στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, γιατί τα φλαβονοειδή που περιέχει δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τα δόντια, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία της πέτρας από τα στοματικά βακτήρια. Η αντιμικροβιακή δράση του τσαγιού βοηθά και στην καταπολέμηση διάφορων στοματικών λοιμώξεων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδηλώνει διάφορες θετικές δράσεις του τσαγιού στην οδοντική και στοματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στόματος. Για το τελευταίο, φαίνεται ότι η κατανάλωση μαύρου όσο και πράσινου τσαγιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψή του.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.