Τσάι και αντιοξειδωτική  ιδιότητα

Τσάι και αντιοξειδωτική ιδιότητα

Τα αντιοξειδωτικά από φυσικές και τεχνητές ή εξωγενείς πηγές προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά που έχει σαν αποτέλεσμα χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρο γήρας, καρκίνο  και νευρολογικές παθήσεις. Ο οργανισμός παράγει παράλληλα ελεύθερες ρίζες  οξυγόνου και αντιοξειδωτικά μόρια για να αντισταθμίσουν και να ελέγξουν τη δράση τους. Όταν οι ελεύθερες ρίζες υπερτερούν από την ενδογενή αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού – κυρίως όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από επιθέσεις ελεύθερων ριζών από το περιβάλλον- , τότε το σώμα πρέπει να ενισχύσει την αντιοξειδωτική ικανότητά του. Έτσι, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από διατροφικές πηγές είναι πολύ σημαντική για την αντιοξειδωτική ικανότητα ανάλογα με την απορρόφηση και το μεταβολισμό αυτών των ουσιών.

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Διεξάγονται ήδη αρκετές μελέτες με στόχο να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις διανέμει στους ιστούς – κάτι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της πολύπλοκης δομής των θειορουβικίνων και το εύρος μοριακού βάρους αυτής της κατηγορίας ουσιών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα ενός φλιτζανιού τσάι – μαύρο ή πράσινο- είναι τρεις φορές υψηλότερη από μια μερίδα από τα πιο συνηθισμένα σε κατανάλωση λαχανικά – για παράδειγμα, την ντομάτα- και δύο φορές υψηλότερη από μία μερίδα από τα πιο συνηθισμένα φρούτα – όπως το μήλο ή το πορτοκάλι.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.