Τσάι και θειανίνη

Τσάι και θειανίνη

Πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού οφείλονται στη θειανίνη, ένα αμινοξύ στη ρίζα του φυτού και βοηθά το υπέργειο τμήμα του φυτού να παράγει αντιοξειδωτικά. Θειανίνη παράγει σχεδόν αποκλειστικά η Camelia sinensis – έχει εντοπισθεί όμως και σε ένα είδος μανιταριού- και περιέχεται στο μαύρο και πράσινο τσάι. Η θειανίνη είναι διαφορετική ουσία από την τεϊνη, που είναι απλά η ονομασία της καφεΐνης που περιέχει το τσάι.

Η θειανίνη βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και έρευνες επισημαίνουν ότι η αίσθηση ευεξίας και αναζωογόνησης που προκαλείται από την κατανάλωση  του ροφήματος μάλλον οφείλεται σε αυτή την ουσία. Πράγματι η θειανίνη επηρεάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Ενώ διάφορες έρευνες που αφορούν τη δράση της θειανίνης είναι ακόμα σε εξέλιξη, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει ήδη προκύψει είναι ότι όσο πιο κουρασμένο είναι το μυαλό και όσο περισσότερα προβλήματα  το απασχολούν, τόσο πιο αποτελεσματικά το βοηθά η κατανάλωση του τσαγιού στη χαλάρωση και συγκέντρωσή του.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφους, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε όλες τις φάσεις της συνειδητότητας, από την κατάσταση της πλήρους εγρήγορσης έως και την κατάσταση της αφασίας. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η θειανίνη είναι να προκαλεί πνευματική χαλάρωση, χωρίς όμως να προκαλεί νύστα. Επιστημονικές μελέτες για τη δράση της θειανίνης συνιστούν ότι ενισχύει τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα τα οποία έχουν καταγραφεί όταν ο εγκέφαλος είναι χαλαρός αλλά και σε εγρήγορση. Αυτή θεωρείται η βέλτιστη εγκεφαλική δράση, καθώς το μυαλό λειτουργεί χωρίς άγχος ή κούραση. Τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα έχουν επίσης συνδεθεί με την ικανότητα εστίασης της προσοχής.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.